Zelenski predao UPITNIK za pristupanje Ukrajine Evropskoj uniji: Očekuju se RAZGOVORI u narednim mesecima

Autor:

Svet

18.04.2022

18:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski predao je šefu delegacije Evropske unije u Ukrajini Mati Masikasu popunjen upitnik da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u EU.

Zelenski predao UPITNIK za pristupanje Ukrajine Evropskoj uniji: Očekuju se RAZGOVORI u narednim mesecima

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

- Čak i ova faza za dobijanje statusa kandidata u EU ​​– upitnik i odgovori na njega – takva procedura traje godinama i želim da zahvalim na ovoj brzini ne samo našem timu koji je brzo odgovorio, već i vašem velikom timu koji nam daje mogućnost da prođemo ovu proceduru za nekoliko nedelja ili par meseci - rekao je Zelenski pre nego što je predao upitnik.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je tokom posete Kijevu početkom aprila predala Zelenskom kovertu sa upitnikom za početak pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji. Ona je istakla da je upitnik osnova za razgovore u narednim mesecima.

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Ukrajine

Potpredsednica ukrajinske vlade za evropske i evroatlantske integracije Olga Stefanišina je zatim potvrdila da je Kijev primio upitnik i da se nada da će postati zemlja kandidat u junu.

Volodimir Zelenski je 28. februara potpisao zahtev za pristupanje Ukrajine Evropskoj uniji. Sledećeg dana, Evropski parlament je podržao rezoluciju kojom se Ukrajini daje status zemlje kandidata. Prethodno su stalni predstavnici Evropske unije dogovorili da se Evropskoj komisiji nalože da pripremi procenu aplikacija Ukrajine, Gruzije i Moldavije za članstvo u Evropsku uniju, prenosi Sputnjik.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading