BOLJE OD OČEKIVANOG: Rast privrede 4,2 odsto, direktne strane investicije za šest meseci 1,4 milijarde evra

Autor: Republika

Vesti

12.09.2018

10:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da su procene da će rast privrede u 2018. godini, umesto 3,5 odsto, iznositi 4,2 odsto.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Siniša Mali

Mali je na uvodnom sastanku za izradu Programa ekonomskih reformi 2019-2021, rekao da je u prvih šest meseci ove godine rast BDP iznosio 4,9 odsto, da su direktne strane investicije u istom periodu iznosile 1,4 milijarde evra, a da je suficit u budžetu za period januar-jul 49,1 milijarda dinara.

Nezaposlenost je u drugom kvartalu 2018. godine bila 11,9 odsto.

Mali je podsetio i da je Vlada Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom dogovorila nov aranžman u trajanju od avgusta 2018. do januara 2021. godine, koji je usklađen sa ERP. On je dodao da će se ERP raditi zajedno sa fiskalnom strategijom i budžetom za 2019. godinu, kao i da taj program mora biti završen do 31. januara 2019. godine.

Pozicija za poglavlje 17 - Ekonomska i monetarna politika predato je u martu ove godine i očekujemo njegovo otvaranje, rekao je Mali.

Ministar finansija je najavio izradu novog, petog ciklusa Programa ekonomskih reformi (ERP) za period od 2019. do 2021. godine u okviru procesa evropski semestar "Lajt".

Mali je na uvodnom sastanku za izradu Programa ekonomskih reformi 2019-2021, kojem je prisustvovao i šef Delegacije EU Sem Fabrici, rekao da ERP predstavlja najvažniji strateški dokument Vlade Srbije u ekonomskom dijalogu sa Evropskom komisijom i državama članicama EU, sa ciljem uskladjivanja ekonomskih politika unutar Srbije, regiona i sa državama članicama EU.

Kako je objasnio, ceo proces izrade ERP-a biće uskladjen sa izradom fiskalne strategije i budžeta Srbije za 2019. godinu imajući u vidu da je poseban deo Programa posvećen finansiranju strukturnih reformi, koje su predstavljene u ovom dokumentu.

"Veoma je važno da u uslovima fiskalne konsolidacije pažljivo izaberemo prioritetne strukturne reforme i obezbedimo dovoljno sredstava za njihovo finansiranje iz svih raspoloživih izvora", rekao je ministar, koji je i nacionalni kordinator za taj Program.

Mali je podsetio da je Vlada Srbije dogovorila sa MMF-om novi makroekonomski program i program strukturnih reformi, koji je podržan Instrumentom politike kordinacije za period od avgusta 2018. do januara 2021 godine, a koji je u potpunosti usklađen sa ERP-om i predstavlja njegovu važnu podlogu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (59)

Loading
Spasa

12.09.2018 10:26

Zato je narod podrzao odgovorna politiku.

Kleopatras

12.09.2018 10:27

Procentualno gledano, laiku bi taj procenat rasta BDP-a bio nizak. Strucno gledano, s obzirom na vremenski period merenja i ekonomske prilike iz prethodnih godina taj rast je ozbiljna cifra . Naravno, ocekuje se jos mnogo vise ali ovaj procenat je pokazatelj da Srbija postaje zemlja sa dobrim poslovnim okruzenjem i povoljnom ekonomskom klimom sto bi mogli da prepoznaju razliciti investitori, kako strani tako i domaci sto ce dalje rezultirati jos vecim rastom BDP po stanovniku u narednim godinama a samim tim i visem zivotnom standardu gradjana i gradjanki.

Jovana

12.09.2018 10:28

Srbija krupnim koracima koraca ka boljoj buducnosti!

Milan

12.09.2018 10:29

Pokazatelj da je država "stala na noge" i da su rezultati fiskalne konsolidacije zaista imponzantni!