BERBA U TOKU: Odličan rod kukuruza, ratare muči CENA!

Autor: rts.rs

Vesti

03.09.2018

10:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na poljima Srbije u toku je berba kukuruza kojim je u odnosu na prošlu godinu zasejano stotinu hiljada hektara manje, ali se očekuju veći prinosi zbog odličnog roda. Samo na području pet opština Srednjeg Banata kukuruz je zasejan na oko 90.000 hektara.

RepublikaFoto: Tanjug

Slobodan Živović iz Lukićeva među prvim ratarima je počeo berbu kukuruza petnaestak dana pre uobičajenog roka. Primenio je kompletnu agrotehniku pa očekuje i dobar rod kao i većina ratara jer kukuruz je, već sada je sasvim izvesno, rekordno rodio, prenosi RTS.

- Ove godine imam zasejano 150 hektara pod kukuruzom. Nadam se da će prosečan prinos biti deset tona po hektaru. Kvalitet kukuruza je dobar u odnosu na hektolitar - kaže Slobodan koji jedino nije zadovoljan cenom za koju se priča da će biti 14 dinara.

- To je presmešno i jednostavno ne zadovoljava uslove proizvodnje - rekao je Slobodan.

Cena?

Isidor Bitević iz Ečke kukuruz gaji na deset hektara. Ni njega ne muče prinosi već cena ovogodišnjeg roda.

- Trenutno se priča da će biti od četrnaest do petnaest dinara bez PDV-a, a mislim da bi bez PDV-a sedamnaest do osamnaest dinara zadovoljilo proizvođače ove godine - objašnjava Isidor.

Ukazuje da je visoka cena semena, a da su poskupele i cene repromaterijala i đubriva u odnosu na period od pre pet godina. "A cena nam je niža nego što je bila 2015. ili 2016. godine. Tako da je mala zarada na kukuruzu", naveo je Isdor.

Sa 14 dinara pozitivna nula

Ocenjuje da je cena od 14 dinara "pozitivna nula" jer treba obnavljati mehanizaciju, "obezbediti malo i za život a ne raditi samo za trgovce i preprodavce". Iako su ove godine pod kukuruzom znatno manje površine, to se neće odraziti na ukupan prinos.

- S obzirom na to da je površina pod kukuruzom nešto manja, negde oko 900.000 hektara je zasejano ove 2018. godine u Srbiji, u svakom slučaju viši prinosi će nadoknaditi tih stotinak hiljada hektara koliko je manje zasejano u odnosu na prethodnu godinu - rekao je Života Jovanović sa Instituta za kukuruz Zemun polje.

Ukoliko vremenske prilike to dozvole već u narednih dvadesetak dana berba kukuruza bi trebalo da bude završena, a kao i prethodnih godina najveći deo ratara kukuruz će ostaviti na čuvanje u skladište i čekati bolju cenu, prenosi RTS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading