Cena ŠLJIVE će se SROZATI, ali RAKIJA se "drži na ceni"

Autor: blic.rs

Vesti

23.04.2018

17:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbiju ove godine očekuje jedna od najboljih berbi šljive, voća po čijoj proizvodnji smo lider u Evropi, a drugi u svetu, posle Kine - naravno, ne bude li nepredviđenih vremenskih neprilika i budu li se poljoprivrednici pridržavali propisanih agrotehničkih mera, piše "Blic".

RepublikaFoto: pixabay.com

Najveći berićet od toga imaće otkupljivači koji će šljivu plaćati znatno manje nego prošle, "deficitarne" godine. Dobro će proći i proizvođači zbog znatno većeg roda. I jednima i drugima, uz veću ponudu, u prilog ide i bolji kvalitet, na koji utiče povoljno vreme, koje je odlično povuklo sve sorte ovog voća. Očekivane su i niže cene sveže i sušene šljive, ali ne i rakije.

Za razliku od prošle godine, kada je kasni prolećni mraz desetkovao rod šljive, a u pojedinim delovima juga Srbije i u Zlatiborskom okrugu ga totalno uništio, s kraja leta voćnjaci će se plaveti od roda. Na primer, u valjevskom kraju koji je vodeći u proizvodnji ove kulture.

- Prošle godine je slabo rodila, ali se i dobro pripremila za ovu. Zametnula je dobro, ovako cvetala nije 20 godina, pčele su ih odlično oprašile, nije bilo ni toplog ni hladnog vetra koji je mogao da je ugrozi. Videćemo šta će još da otpadne u međuvremenu, ali svakako da nas očekuje odličan prinos, čak i tamo gde je primenjeno samo pola od predviđenih agrotehničkih mera - kaže Jovan Milinković, inženjer voćarstva i vinogradarstva iz Valjeva.

RepublikaFoto: pixabay.com

Idealna proizvodnja šljive po hektaru, odnosno na 500 stabala, jeste, kaže Milinković, 30 tona. Prošle godine ubrana je tek trećina od toga, zbog čega je cena u otkupu zbog tražnje iz Nemačke i Češke plaćana 30-40 dinara.

- Naša kalkulacija je da će otkupna cena ove godine biti 20-25 dinara i to je cena koja opravdava bavljenje proizvodnjom - dodaje inženjer voćarstva iz Valjeva.

U regionu Čačka, Lučana, Gornjeg Milanovca i Arilja pozni mrazevi su prošle godine desetkovali rod u rasponu od 40 do 100 procenata. Stoga se otkupna cena sorte stenli kretala od 35 do 80, a za rane sorte i do 110 dinara.

- Na osnovu pokazatelja u zasadima i vremenskim prilikama pred nama je rodna godina, ali o prinosima je rano govoriti, budući da sledi leto koje ekstremnim prilikama može uticati na razvoj, krupnoću, sazrevanje i kvalitet ploda. Ako ovoliki rodni potencijal ranih i komercijalnih sorti opstane, otkupna cena će biti vraćena na višegodišnji prosek 15-25 dinara - kaže Branko Tanasković, iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Čačak.

RepublikaFoto: pixabay.com

Vlasnik firme iz užičkog kraja, koja izvozi brendiranu rakiju, očekuje da za sirovinu plati 30-50 odsto manje nego 2017.

- Sa te strane ćemo imati uštedu, s obzirom na to da smo prošle godine nestašicu sirovine platili više nego uobičajeno, ali taj trošak nismo mogli da ugradimo u prodajnu cenu s obzirom na to da svaka korekcija može da košta pozicije na ino-tržištu - kaže ovaj proizvođač rakije.

Andrija Radulović, inženjer za voćarstvo iz Užica, ukazuje da proizvođači šljive koji imaju mogućnost da peku rakiju tako mogu bolje da unovče voće nego da ga prodaju sirovo.

- Zakon o proizvodnji i prometu alkoholnih pića je promenjen i svi proizvođači mogu da uđu u prodaju. Proizvođači su šljivu i ostalo voće doskora mogli da prodaju deklasiranom preduzetniku, a sada mogu da proizvedu i prodaju mu rakiju, a on je prepeče i napravi proizvod pod svojim brendom - objašnjava Radulović.

Ne može da obajati, pa joj ni cena ne pada

Prošlogodišnji podbačaj roda šljive nije uticao na cenu rakije, koja se na nezvaničnom tržištu kreće od 400-500 dinara. Neće je redukovati ni očekivana ovogodišnja mnogo veća ponuda.

- Cena je ista godinama. Skuplje neće niko da ti kupi, a jeftinije nemaš račun da prodaješ. Pritom, rakija je roba koja neće da obajati, s vremenom samo dobija na kvalitetu - kaže Milan Maksimović, proizvođač rakije iz sela Gostinica kod Užica.

Sušene i za izvoz

S obzirom na to kako je šljiva ponela u užičkom kraju, inženjer Andrija Radulović kaže da je očekivano da će kilogram sušene šljive, koji sada košta 300-400, pojeftiniti na 250-350 dinara, te da će je ponovo biti i za izvoz.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading