SJAJNE VESTI ZA PENZIONERE I BUDUĆE PENZIONERE! Uskoro će i radnicima iz Albanije stići penzije - sabira se staž, a imaju pravo i na još jednu stvar!

Autor:

Vesti

20.03.2024

11:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Penzije i ostala prava ostvarena u Srbiji isplaćuju se u 28 zemalja sveta.

SJAJNE VESTI ZA PENZIONERE I BUDUĆE PENZIONERE! Uskoro će i radnicima iz Albanije stići penzije - sabira se staž, a imaju pravo i na još jednu stvar!

Foto: ST/Nemanja Pančić, Shutterstock

Uskoro će svi radnici koji trenutno rade ili su proveli deo svog radnog veka u Albaniji moći da regulišu svoje socijalno osiguranje, što obuhvata ne samo penzioni već i zdravstveni sistem. To znači da će im se priznavati radni staž koji su stekli ili će steći u Albaniji, a takođe će moći da koriste i zdravstvene usluge u toj zemlji.

Nedavno su u Tirani održani pregovori između nadležnih ministarstava, organa za vezu i nosilaca osiguranja Republike Srbije i Republike Albanije radi zaključivanja Sporazuma o socijalnoj sigurnosti između ove dve države. Delegaciju Republike Srbije predvodio je Zoran Milošević, vršilac dužnosti pomoćnika ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dok je delegaciju Republike Albanije predvodila Olta Manjani, zamenik ministra ekonomije, kulture i inovacija.

Na drugom sastanku dve delegacije potpuno je usaglašen tekst Sporazuma o socijalnoj sigurnosti između Republike Srbije i Republike Albanije. Takođe je parafiran tekst Sporazuma koji obuhvata odredbe o penzijskom i invalidskom osiguranju, zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti, kao i odredbe o osiguranju za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Dogovoreno je da se u drugoj polovini 2024. godine održi još jedna runda pregovora kako bi se razmatrale i usaglasile odredbe Administrativnog sporazuma za sprovođenje Sporazuma između Srbije i Albanije o socijalnoj sigurnosti.

Podsetimo, penzije i ostala prava ostvarena u Srbiji isplaćuju se u 28 zemalja sveta, ne računajući bivše jugoslovenske republike. Prema podacima za 2023. godinu, od ukupno 13.367 korisnika, više od polovine prima penzije u Nemačkoj, a zatim slede Austrija, Mađarska, Švedska, Švajcarska, Francuska...

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading