U OVU PENZIJU MOŽETE I SA SAMO 5 GODINA RADNOG STAŽA! Evo šta je sve potrebno - spisak kompletne dokumentacije!

Autor:

Vesti

26.02.2024

11:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravo na invalidsku penziju se dodeljuje osobama koje su izgubile radnu sposobnost pre dostizanja godina potrebnih za starosnu penziju.

U OVU PENZIJU MOŽETE I SA SAMO 5 GODINA RADNOG STAŽA! Evo šta je sve potrebno - spisak kompletne dokumentacije!

Foto: Shutterstock

Uzimajući u obzir da ukupan broj penzionera iznosi 1,7 miliona, a da je do decembra 2023. godine pravo na invalidsku penziju steklo oko 233.000 penzionera, ispada da je svaki sedmi penzioner na invalidskoj penziji.

Prema podacima PIO Fonda za decembar 2023. godine, prosečna invalidska penzija u Srbiji iznosila je 36.802 dinara. Nakon povećanja u januaru, prosječna iznos invalidske penzije porastao je na 42.248 dinara.

Pravo na invalidsku penziju se dodeljuje osobama koje su izgubile radnu sposobnost pre dostizanja godina potrebnih za starosnu penziju. Ovo pravo se ostvaruje pod određenim uslovima.

  • Ako je uzrok invalidnosti povreda na radu ili profesionalno oboljenje, bez obzira na dužinu staža
  • Ako je invalidnost posledica bolesti ili povrede van rada, potrebno je najmanje 5 godina radnog staža osiguranja

Foto: ST/Nemanja Pančić

Penzioneri

Izuzetak od ovog pravila su svi oni osiguranici kod kojih je invalidnost nastala pre 30. godine života, tj:

  • do 20 godina je potrebna najmanje jedna godina staža osiguranja
  • do 25 godina dve godine staža osiguranja
  • do 30 godina su potrebne 3 godine staža osiguranja

Za dobijanje invalidske penzije potrebna je procena organa veštačenja Republičkog fonda za penzijsko i invalidno osiguranje (RFPiO), koji na osnovu Pravilnika o radu donosi nalaz, mišljenje i ocenu. Invalidska penzija se isplaćuje do prestanka osiguranja, a u slučaju da se dijagnoza utvrdi nakon prestanka osiguranja, penzija se može isplatiti retroaktivno, od dana nastanka invalidnosti, ali najduže šest meseci od podnošenja zahteva.

Proces podrazumeva podnošenje zahteva za utvrđivanje invalidnosti zbog profesionalnog oboljenja, uz priloženu relevantnu medicinsku dokumentaciju (otpusne liste, specijalističke nalaze, dijagnostičke testove, laboratorijske nalaze), u originalu ili overenoj fotokopiji, filijali RFPiO.

Foto: shutterstock

Penzioneri

Dokumentacija koja vam je potrebna

Prilkom podnošenja prijave, potrebno je priložiti i sledeća dokumenta:

  • Obrazac br. 1. izdat od strane izabranog lekara, sa originalnom medicinskom dokumentacijom (specijalistički nalazi, snimci, otpusne liste i dr);
  • Potvrdu o radnom mestu sa opisom poslova koje osiguranik obavlja u momentu podnošenja zahteva;
  • Prijavu o povredi na radu, ukoliko je osiguranik pretrpeo povredu na radu;
  • Dokaz o regulisanom vojnom roku (fotokopiju vojne knjižice ili uverenje vojnog odseka);
  • Dokaz o korišćenju prava, odnosno evidenciji kod Nacionalne službe za zapošljavanje;
  • Fotokopiju lične karte ili uverenje o prebivalištu (dokaz kojim se potvrđuje identitet;
  • Fotokopiju zdravstvene knjižice;
  • Dokaze o stažu osiguranja navršenom u Republici Srbiji – zaključena radna knjižica, uverenje o beneficiranom stažu, druge javne isprave o stažu (rešenja, uverenja, potvrde i slično) u originalu ili overenoj fotokopiji;
  • Uverenje o obavljanju samostalne delatnosti koje izdaje nadležni organ opštine, odnosno odgovarajuće udruženje ili savez (za period do 31. decembra 2005. godine), odnosno rešenje Agencije za privredne registre (za period od 01. januara 2006. godine.)
  • Uverenje Poreske uprave o plaćenom doprinosu za penzijsko i invalidsko osiguranje (sa iskazanim osnovicama doprinosa i iznosom uplaćenog doprinosa) za period obavljanja samostalne delatnosti. Ovo uverenje nije potrebno za samostalne umetnike, filmske radnike i sportiste do 31. decembra 2002. godine, a za sveštenike i verske službenike do 31. avgusta 2004. godine);
  • Uverenje Poreske uprave o plaćenom doprinosu za penzijsko i invalidsko osiguranje (sa iskazanim osnovicama doprinosa i iznosom uplaćenog doprinosa) izdato za period obavljanja poljoprivredne delatnosti;
  • Dokaz o stažu u inostranstvu.

(Blic Biznis)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading