SVE ŠTO NISTE, A TREBA DA ZNATE O ODLASKU U PENZIJU: Uslovi NISU jednaki za sve - DONOSIMO NAJVAŽNIJE FAKTORE!

Autor:

Vesti

07.02.2024

08:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jednima važne godine, a drugi zavise od doktora!

SVE ŠTO NISTE, A TREBA DA ZNATE O ODLASKU U PENZIJU: Uslovi NISU jednaki za sve - DONOSIMO NAJVAŽNIJE FAKTORE!

Foto: ST/Nemanja Pančić, Shutterstock

Kada se približe godine za napuštanje radnog mesta i odlazak u penziju, mnogi prebrojavaju godine staža, ali i razmišljaju da li su ispunili sve zakonom propisane uslove za penzionisanje. Pod kojim uslovima ćete otići u penziju zavisi od toga kojoj kategoriji osiguranika pripadate, piše Kurir

Invalidska penzija

Kod invalidske penzije fokus je na postojanju potpunog gubitka radne sposobnosti, umesto navršenih godina života. Oni koji se nađu u situaciji da razmatraju korišćenje porodičnog primanja, moraju da vode računa o krštenici ili koliko su bili u braku. Zakon uređuje različite osnove osiguranja, delatnosti, vrste penzija, pa je i normalno da postoje brojne specifičnosti koje mogu da utiču na obaveze budućih penzionera u pogledu prestanka obaveznog penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i na mogućnost ponovnog radnog angažovanja.

Penzionisanje preduzetnika

Osiguranici koji su zaposleni u sopstvenom preduzeću mogu pravo na penziju da ostvare tako što će prekinuti radni odnos, uz zadržavanje osnivačkog uloga i prava po tom osnovu u firmi. Po ostvarivanju prava mogu i dalje da rade, s tim što oni osiguranici koji ne pripadaju izuzetim kategorijama moraju da ostave makar jedan kalendarski dan u kome neće biti u osiguranju kako ne bi doveli u pitanje utvrđeno pravo.

Staž kod ugovora o delu

Fond naglašava da su najspecifičniji oni koji rade po ugovoru o delu. Osiguranje po ovom osnovu karakteriše to što trajanje staža uopšte ne mora da odgovara periodu trajanja ugovora. Ugovor o delu može da se nastavi i nakon ostvarivanja prava na penziju.

Ko može da radi iz penzije?

Svi korisnici starosnih penzija imaju pravo da rade iz penzije, na bilo koji od navedenih načina, bez obzira da li su bili uslovljeni prestankom ili ne.

Uslovi za invalidsku penziju

Sama činjenica da je osnovni uslov za sticanje prava na invalidsku penziju utvrđivanje potpunog gubitka radne sposobnosti govori da je za osiguranike koji ostvaruju pravo na ovu vrstu penzije prestanak osiguranja obavezan.

Kako do porodične penzije?

Ostvarivanje prava na porodičnu penziju nije uslovljeno prestankom osiguranja, ali je time uslovljeno korišćenje tog prava. Isplata penzije se obustavlja ukoliko osoba koja koristi porodičnu penziju počne da radi ili samostalno obavlja delatnost.

Ukoliko se sa gazdom ne može stupiti u kontakt, prestanak osiguranja utvrđuje se na osnovu registrovanih uplata doprinosa.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading