OGLASILA SE ŠKOLA IZ NIŠA NAKON BRUTALNOG NASILJA! Kamenom gađali vršnjakinju u glavu zbog petice iz nemačkog!

Autor:

Vesti

07.02.2024

08:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Incident u kome je učenica Osnovne škole „Car Konstantin“ u Nišu napadnuta od strane tri devojčice sa fantomkama izazvao je veliko uznemirenje među građanima Niša.

OGLASILA SE ŠKOLA IZ NIŠA NAKON BRUTALNOG NASILJA! Kamenom gađali vršnjakinju u glavu zbog petice iz nemačkog!

Foto: shutterstock

Osnovna škola „Car Konstantin“ u Nišu, čija je jedna učenica bila žrtva napada kamenom u glavu 24. januara, izdala je saopštenje u kojem izražava svoje duboko protivljenje svakoj formi nasilja i naglašava svoju posvećenost neprekidnom radu na sprečavanju vršnjačkog i bilo kojeg oblika nasilja, piše Blic.

Direktorka škole, Gordana Milošević, navela je da je policija odmah obaveštena o incidentu, koji je trenutno predmet istrage, te da su preduzete sve neophodne mere u skladu sa važećim propisima, uključujući i postupanje po prethodnoj prijavi protiv iste učenice, na šta su se žalili roditelji povređene devojčice.

Incident u kome je učenica Osnovne škole „Car Konstantin“ u Nišu napadnuta od strane tri devojčice sa fantomkama izazvao je veliko uznemirenje među građanima Niša. Prema izjavama bliskih prijatelja oca povređene devojčice, prof. dr Igora Novakovića, koji je i zamenik predsednika Skupštine grada Niša te istaknuti član niških socijalista, motiv napada na devojčicu bio je to što je ona dobila visoku ocenu, peticu, iz nemačkog jezika.

U školi se o motivima vršnjačkog nasilja još uvek ne izjašnjavaju, ističući da policija utvrđuje šta se desilo.

- Školski policajac obavestio je upravu škole o nasilju koje je učenica doživela na putu do škole. Po saznanju, postupajući u skladu sa propisima, Škola je kontaktirala roditelja koji je prijavio nasilje Policijskoj upravi kako bi se, u onoj meri u kojoj to dozvoljavaju nadležnosti, prikupile informacije o događaju, stanju učenice, kako bi se u dogovoru sa roditeljem, preduzele mere podrške i obezbedila bezbednije okruženje za ovu učenicu i ostale učenike – navodi direktorka Milošević.

Snimci pogledani, nasilnicima ukor

Kako je istakla, škola je okviru nadležnosti obavila razgovore sa učenicama i njihovim roditeljima na koje je ukazano od strane roditelja napadnute učenice, pregledani su snimci sa školskih kamera kako bi se utvrdilo da li je bilo ikakvih sukoba u školi prethodnih dana koji bi uslovili napad.

- Sprovedena je anonimna anketa među učenicima i uspostavljena kontinuirana saradnja sa policijskim službenicima, koji, s obzirom da se napad desio van škole i da je prijavljen policiji, dalje utvrđuju šta se desilo. U vezi sa prethodnom, ranije podnetom prijavom, koja je upućena od strane roditelja, škola je reagovala i preduzimala sve zakonom propisane mere i aktivnosti u cilju zaštite učenice i preduzimala vaspitne aktivnosti sa učenicima (što potvrđuje zapisnik Prosvetne inspekcije). Učenici koja je trpela nasilje pružena je podrška kroz individualan savetodavni rad, vršnjačku podršku i radionice sa odeljenjem, dok je učenica koja je vršila nasilje bila pod pojačanim vaspitnim aktivnostima i bila joj je izrečena kaznena mera ukor odeljenskog veća. Ove aktivnosti biće i u buduće nastavljene. U sve aktivnosti bili su uključeni roditelji – ističe Miloševićeva.

Prema rečima prof. dr Novakovića, roditelji devojčice više od 10 puta prijavljivali nasilje a po tom pitanju, kaže, ništa nije učinjeno.

Tužilaštvo preduzima "neophodne radnje"

U VJT u Nišu “Blicu” je rečeno da se preduzimaju sve neophodne radnje radi utvrđivanja relevantnih činjenica, ali da ne mogu da pruže više informacija jer se radi o – maloletnicima.

- O događaju od 24. januara 2024.godine za koji je prijavljeno da se desio neposrednoj blizini OŠ Car Konstantin u Nišu, istog dana je obavešten dežurni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Nišu a policijskim službenicima je naloženo preduzimanje radnji i dostavljanje izveštaja. Policijska uprava u Nišu je ovom tužilaštvu dostavila izveštaj o postupanju u vezi predmetnog događaja i od strane tužilaštva se preduzimaju sve neophodne radnje, radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica. Budući da se Vaš zahtev odnosi na informacije o maloletnim licima, radi zaštite interesa istih, nismo u mogućnosti da pružimo vise informacija – navodi za “Blic” Glavni viši javni tužlac Borica Mitić.

Razvijaju drugarstvo u školi

Prema rečima direktorke Milošević, nivo aktivnosti na nivou škole sa svim učenicima u cilju prevencije nasilja je povećan i one su se odnosile na “podršku učenicima u prevazilaženju problema, na jačanje njihovih veština za prevazilaženje sukoba i na vršnjačku podršku, razvoj empatije i drugarstva”.

- Škola i učenici koriste materijale dostupne na platformi „Čuvam te“. Paralelno, naši nastavnici pohađaju obuke u oblasti reagovanja i prevencije nasilja, a škola sarađuje sa Policijskom upravom na projektu „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“. Vršnjačko nasilje je društvena pojava na kojoj moramo da radimo sinhronizovano - škola, roditelji i šira društvena zajednica u cilju njenog suzbijanja. Škola koristi priliku da još jednom pozove sve roditelje da nam budu saradnici, da obavezno prijavljuju svaku sumnju ili pretnju nasiljem i da zajedno rešavamo sve problem – navodi direktorka Milošević.

Zbog nasilnika promenila školu

Prof. dr Novaković je potvrdio za “Blic” da je napadnuta devojčica dobila poruku na Instagramu pre napada a daje nakon incidenta promenila školu.

- Pre toga je dobila na Instagramu poruku: ako dobije 5 na pismenom iz Nemačkog da će da je prebiju. Ona je dobila peticu, jer se takmiči iz nemačkog jezika. Dve devojčice su nosile medicinske maske a treća fantomku. Sačekale su je na mestu gde nema kamera i udarali su je kamenom u glavu. Oni nju maltretiraju u kontinuitetu već duže vreme. Jedan dan jer nije uskladila boju duksa sa bojom ranca, jedan dan što nosi majicu “Gospodar prstenova”, sada zbog nemačkog… Dete je toliko istraumirano da su roditelji morali da je prebace u drugu školu – kaže Novaković za “Blic”.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading