NA LISTI TOP 1.000 BRZORASTUĆIH KOMPANIJA U REGIONU, NAJVIŠE ONIH IZ SRBIJE! Iza nas i Hrvatska i Slovenija!

Autor:

Vesti

15.01.2024

10:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dominiraju građevinarstvo i turizam

NA LISTI TOP 1.000 BRZORASTUĆIH KOMPANIJA U REGIONU, NAJVIŠE ONIH IZ SRBIJE! Iza nas i Hrvatska i Slovenija!

Foto: Shutterstock

Na listi TOP 1.000 brzorastućih kompanija u Adria regionu najviše je firmi iz Srbije - 306 preduzeća, a iza nje se nalaze Hrvatska sa 299 i Slovenija sa 223 firmi, objavile su sarajevske Poslovne novine.

Ukupan zbor prihoda pomenutih 1.000 kompanija je u 2023. godini iznosio 12,9 milijardi evra. 

Glavni motor rasta firmi u Adria regionu, ali i skoro u svim zemljama pojedinačno, je ubrzani rast tržišta nekretnina čime je sektor građevinarstva postao predvodnik među brzorastućim industrijama.

Veliki broj građana u zemljama Adria regiona smatra da je kupovina nekrenina najbolji način da se zaštite od inflacije, što podstiče izgradnju kako stambenih, tako i nestambenih objekata.

Rast prihoda beleže i putničke agencije i hoteli i privatan smeštaj, što je moguće tumačiti kao rast turizma nakon stagnacije u ovom sektoru tokom pandemije.

Lista je zasnovana na rastu prihoda kompanija u poslednje tri godine i kompanije su rangirane prema složenoj godišnjoj stopi rasta (Compound Annual Growth Rate, odnosno CAGR).

Najnoviji poredak brzorastućih kompanija u ADRIA Regiji našao se po prvi put na onlajn platformi koju su plasirale Poslovne novine.

Kompanije koje nose titulu brzorastuće imaju visok stepen stabilnosti u poslovanju, kontinuiran rast i progres i menadžment koji ih vodi uspješno kroz stalne promjene i krize na tržištima. 

Upravo one mogu dati odgovore na neka od najčešćih i najkompleksnijih pitanja i dilema u privredi kako biti inventivan, generisati nova radna mjesta i uticati na jačanje ekonomije.

S obzirom na to da su one pogonsko gorivo ekonomskog razvoja, od važnosti je identifikovati ih, te omogućiti poslovnim partnerima i investitorima da se povežu s njima, što će imati i priliku na regionalnoj konferenciji “Heroji ovog doba”, u aprilu 2024. godine, koja će okupiti više od 350 vlasnika i direktora brzorastućih kompanija.

U fokusu će biti rast biznisa i modeli poslovanja koje je važno konstantno prilagođavati, što pred vlasnike i direktore kompanija postavlja nove izazove, ali i prijetnje.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading