EVAKUACIJE NEĆE BITI BAREM DO JUTRA: Nastavlja se drama u slovenačkoj pećini, otkriveno u kakvom stanju su zarobljeni ljudi

Autor:

Svet

07.01.2024

21:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stanje vode ostaje nepromenjeno, uz minimalan pad.

EVAKUACIJE NEĆE BITI BAREM DO JUTRA: Nastavlja se drama u slovenačkoj pećini, otkriveno u kakvom stanju su zarobljeni ljudi

Foto: Credit: Sergio Pitamitz/VW Pics / Sciencephoto / Profimedia

Sandi Ćurk, komandant Regionalnog štaba Civilne zaštite za Notranjsku, izjavio je da, uslovima u kojima se nalaze, evakuacija iz slovenačke pećine u kojoj je zarobljeno pet osoba neće biti izvedena najmanje do sutra ujutru. Uprkos malom opadanju nivoa vode tokom dana, kiša je ponovo izazvala porast, te će evakuacija biti odložena dok se ne obezbedi siguran i zdrav način izvođenja. Ćurk je naglasio da su zatočenima u pećini dostavljene dodatne zalihe hrane, tople odeće i energenata za osvetljenje i grejanje.

Stanje vode ostaje nepromenjeno, uz minimalan pad, prema rečima Ćurka. Osvrćući se na ekstremne uslove za spasavanje i ronjenje, istakao je da je temperatura vode 6 stepeni Celzijusa, vidljivost između tri i pet centimetara, dok podzemna voda ima snažan protok.

Ukoliko se vodostaj ne smanji, razmatraju mogućnosti poboljšanja komunikacije zatočenih sa spoljnim svetom. U međuvremenu, ronioci su nastavili dostavljati zalihe hrane, lekova, tople odeće i energetskih potrepština zarobljenima, prenosi Telegraf.rs.

Incident se odnosi na grupu posetilaca koja se zaputila u turistički obilazak Križne jame u subotu u 8 časova. Usled nepristupačnosti nekih delova pećine zbog poplave, grupa se vratila u suvi deo. Kako se nisu vratili do predviđenih 15 časova, pokrenuta je akcija spasavanja koja uključuje ronioce i druge nadležne službe.

Tokom akcije, prvi ronioci su preplivali poplavljene delove i pristupili pećini protiv struje, ali su se vratili nakon što su potrošili opremu za obezbeđivanje staze. Druga ekipa ronilaca, koja je ušla u pećinu u ranim jutarnjim časovima, opremala je tehnički zahtevne delove za prolaz i prenosila potrebnu opremu zarobljenima. Usled jakog vodenog toka ka izlazu iz pećine, suočavali su se sa značajnim izazovima.

Zarobljeni su smešteni na mestu koje ostaje suvo i nalazi se iznad nivoa vode, a njihovi životi nisu trenutno ugroženi, saopštila je Civilna zaštita. Akcija spasavanja uključuje izuzetne napore ronilaca i drugih spasilaca u ekstremnim uslovima. Križna jama, dužine 8.273 metra, predstavlja izuzetno popularnu pećinu koja privlači posetioce zbog svoje biološke raznovrsnosti i lepote.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading