KAŽU "CRNI PETAK" PA NAS ODERU DO POSLEDNJEG DINARA! Beograđani u šoku: Trgovci napumpaju cene pre akcije, pa ih stave na "popust"!

Autor:

Vesti

24.11.2023

09:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pompa oko crnog petka je kod nas stigla pre deceniju, a tek od pre par godina trgovci ozbiljnije forsiraju tu priču.

KAŽU "CRNI PETAK" PA NAS ODERU DO POSLEDNJEG DINARA! Beograđani u šoku: Trgovci napumpaju cene pre akcije, pa ih stave na "popust"!

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Građani na Zapadu i u Americi čekaju ovaj takozvani "crni petak" zbog ekstremnih popusta kako bi kupili neki proizvod na koji su čekali mesecima. Ali u našoj zemlji sniženja na poslednji petak u novembru ne mogu se porediti sa zapadnim.

- Popusti apsolutno nisu realni, cene su previsoke, kvalitet je diskutabilan. Apsolutno ne koristim taj crni petak, svi znamo kakve su nam cene - kažu neki od Beograđana za medije.

Pompa oko crnog petka je kod nas stigla pre deceniju, a tek od pre par godina trgovci ozbiljnije forsiraju tu priču. Ipak ono što nedostaje jeste pad cena tog dana, kao što je recimo u Americi.

- Black Friday je ovde samo fama, marketinški trik kojim zapravo trgovci pokušavaju da dovuku potrošače u svoje radnje i da im prodaju proizvode koji su uglavnom iste cene kolko su bili i mesecima pre toga - kaže Dejan Gavrilović iz udruženja Efektiva.

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

 

Prema zakonu o trgovini, crni petak spada u akcijsku prodaju kada je prodavac dužan da oglasi tu akciju i da kaže koja je bila prethodna cena proizvoda, do kada traje akcija kao i da tu robu izdvoji na posebno mesto.

Prema rečima Dejana Gavrilovića iz Efektive, trgovci često obmanjuju potrošače.

- Mi smo nedavno to i objavili, primer trgovca koji prodaje neki proizvod za 12.000 dinara, stavio je oznaku Black Friday i popust 30 posto, a u komentarima na fejsbuku tog prodavca vidimo da je pre nekoliko nedelja taj proizvod koštao isto toliko. To je obmana potrošača, nije nikakva akcija - ističe Gavrilović.

Zakon je po ovom pitanju ostao nedorečen jer eksplicitno ne brani takvo ponašanje trgovaca. Zato, ukoliko ste ljubitelj šopinga i volite da kupujete na sniženjima, otvorite oči, razmislite dobro da li vredi potrošiti teško zarađen novac i da li to nešto zaista vredi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading