BDP RASTE, INFLACIJA BRZO PADA: Sjajne vesti za srpsku ekonomiju

Autor: M. J. - E. S. T.

Vesti

08.11.2023

05:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve ovo je rezultat aktivnosti koje smo na vreme preduzeli, kaže ministar Siniša Mali.

BDP RASTE, INFLACIJA BRZO PADA: Sjajne vesti za srpsku ekonomiju

Foto: tanjug/ap

U Srbiji je inflacija u oktobru, prema fleš-proceni, iznosila 8,5 odsto, objavio je juče nove dobre vesti potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali.

- Sa 10,2 odsto u septembru, inflacija je u oktobru pala na 8,5 odsto, mnogo brže od očekivanog. To je sjajna vest i želim da čestitam građanima Srbije jer je to veliki uspeh svih nas - rekao je Mali.

POVEĆANJE ZARADA

On je naglasio da se jednocifrena inflacija očekivala u decembru, ali, kako je dodao, očigledno su sve mere koje su preduzete prethodnih meseci već dale rezultat.

- Znači, sve one aktivnosti koje su vezane za akciju "Bolja cena", kontrolu cena goriva, za to što imamo jednu od najnižih cena struje i gasa u Evropi, ali i to što i dalje držimo pod kontrolom neke cene osnovnih životnih namirnica i restriktivna fiskalna politika, doprinele su ovom snažnom padu inflacije u oktobru - naglasio je ministar.

Prema njegovim rečima, snažnom padu inflacije u oktobru je doprinelo i to što država vodi računa o svakom dinaru.

- Kada na sve to dodamo i činjenicu da ćemo krajem ovog meseca imati isplatu 20.000 dinara svim penzionerima, kao i jednokratnu isplatu od 10.000 dinara svim primaocima novčane i socijalne pomoći, kao i podatak da od 1. januara idemo s povećanjem plata u javnom sektoru od 10 odsto, s povećanjem penzija od 14,8 odsto, ali i minimalne zarade od čak 17,8 odsto, vidite da, zajedno sa smirivanjem inflacije, realan dohodak građana Srbije raste - naglasio je Mali.

USPEH SVIH NAS

Ministar je dodao i da se sa smirivanjem inflacije u oktobru brže od očekivanja potvrđuje da svi zajedno najveće probleme i izazove možemo da savladamo:

- Svaki makroekonomski indikator nam je dobar, u trećem kvartalu nam je 3,5 odsto rast BDP. Čak će velike i razvijenije ekonomije i ovoj godini imati negativne stope rasta, a mi ćemo biti pozitivni imati rast od oko 2,5 odsto, tako da je ovo ogroman uspeh svih nas.

On je ponovio i da u Srbiji imamo i rekordnu zaposlenost od 2,365 miliona ljudi i rekordnu nisku nezaposlenost od 9,6 odsto.

- Naša ekonomija je stabilna, ona je jaka i istrpela je sve udarce koje nismo mi izazvali nego globalna kriza i ekonomija. Mi ćemo nastaviti na ovakav način da brinemo i o životnom standardu građana i da se borimo za bolju budućnost naše dece - zaključio je Mali.

Stopa rasta od suštinskog značaja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je da će bruto domaći proizvod Srbije u decembru iznositi 69 milijardi evra, dvostruko više nego pre 10 godina.
- Ukupna vrednost svega što smo stvarali 2012. bila je 32 milijarde evra. Sve što napravimo, u krofnama, u kiflama, u svemu drugom, sve što neko proizvede u Srbiji tokom jedne godine, vredelo je 32 milijarde, sve što je napravljeno, vredelo je 32 milijarde evra. Danas, u decembru ove godine, naš bruto domaći proizvod biće 69 milijardi evra. Pogledajte, sve što smo radili i pravili do 2012. više je nego dvostruko manje u odnosu na to što smo uradili u prethodnih deset godina. I to su ogromni koraci napred - naveo je Vučić.
Dodao je da je zato njemu stopa rasta od suštinskog značaja jer kad Srbija ima dobru stopu rasta, onda mogu da se povećavaju plate i penzije.

Sprečen spoljni udar na dinar

Predsednik Odbora direktora Agencije za osiguranje depozita Vladimir Medan istakao je juče da je naš bankarski sektor dobro kapitalizovan i stabilan, a da su sve preduzete mere uspele da preduprede negativan spoljni uticaj na kurs dinara.

- Rastom euribora, koji je sastavni deo kredita, Narodna banka je pravovremeno reagovala i na taj način sprečila da u narednim godinama imamo kvarenje dugoročnog portfelja kredita, do čega bi definitivno došlo pošto klijenti zbog povećanja rate ne bi bili u mogućnosti da se nose s povećanjem depozita - rekao je Medan.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Marina Papadakis rekla je da je prosek nenaplativosti kredita tri odsto i da je to istorijski minimum.

- Uprkos izazovima koji postoje od 2019, srpska ekonomija i finansijski sektor odolevaju izazovima, a inflacija se vraća u granice cilja, što svima nama donosi olakšanje - rekla je Papadakisova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading