VUČIĆ SUMIRAO POSETU KINI I POMENUO ZNAČAJ POTPISANIH SPORAZUMA: Naš izvoz tamo povećali smo za 185 puta

Autor:

Vesti

22.10.2023

11:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pričao sam sa porodicom Aleksić iz Vranja, koja već sada izvozi vina u Kinu, a zamislite kada carina bude 30 odsto niža, šta će im to značiti - rekao je predsednik Vučić

VUČIĆ SUMIRAO POSETU KINI I POMENUO ZNAČAJ POTPISANIH SPORAZUMA: Naš izvoz tamo povećali smo za 185 puta

Foto: Printscreen/https://www.instagram.com/buducnostsrbijeav/

Sumirajući posetu Kini, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su benefiti potpisanih sporazuma višestruki.

- U narednom periodu očekujem važne posete i ljudi iz EU. Moramo da razmišljamo o kvalitetu investicija i svemu. A što se tiče osporavanja puta u Kinu iz opozicije, a da pitam, pa šta ne osporavaju. Oni nikada ništa nisu uspeli da urade sa Kinom. Mi smo izvoz u Kinu povećali za 185 puta! Pa mi recite da li razlika govori nešto o našoj, i njihovoj sposobnosti - ističe Vučić.

On kaže da su u Pekingu potpisani istorijski sporazumi.

- Kod nas svaka tema traje dan ili dva, osim Jovanjice gde su tri godine lagali. Mi smo mnogo godina imali problema sa Smederevom, a dolaskom predsednika Sija u Srbiju mi smo taj problem rešili. Čak 5000 porodica ima siguran hleb. To je ogromna stvar. Imali smo milijardu i 200 hiljada dugove Bora, pa smo našli kompaniju koja je rešila to, i verujem da će naredne godine postati prvi proizvođač bakra u Evropi. To su velike kineske kompanije, i to nam je mnogo značilo - kaže predsednik.

Dodao je da u Župi Aleksandrovačkoj imamo fantastična vina, i da im se sada otvaraju vrata najvećeg tržišta.

- Narednih pet godina će se spuštati carine po 20 odsto, dok ne budu na nuli. Pričao sam sa porodicom Aleksić iz Vranja, koja već sada izvozi vina u Kinu, a zamislite kada carina bude 30 odsto niža, šta će im to značiti - rekao je on.

- Mi ćemo ovu godinu završiti sa 74. milijarde. Mi smo za 11 godina podigli nivo za 40 milijardi. To su čiste stvari kao suza, i veoma sam ponosan na njih, to je ono što nam daje snagu. Kažu da smo se zadužili. Nemačka je onda zadužena beskrajno više, nisam u stanju ni da izračunam. 2.690 milijardi, nisam ni sam siguran. Mislite da su oni zaduženiji od nas? Pa nisu, njihova privreda to podnosi i nadomešćuje. Nama je udeo duga u BDP 50-51 odsto. To je ništa. Pola godine onoga što radimo, nema duga. A imate Sloveniju i Hrvatsku na više od 70 odsto, Nemačku na više od 80 odsto - istakao je predsednik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (44)

Loading
Teona

22.10.2023 11:53

Veoma je bila uspešna poseta Kini. U pravu je za ono sto je rekao za Bor. Bor je sada jako bogat grad i razvijen

Ena

22.10.2023 11:57

Zahvaljujući Vučiću postigli smo istorijske sporazume sa Kinom.

Ana

22.10.2023 11:57

Vučićeva sumiranja posete Kini i isticanje značaja potpisanih sporazuma naglašava ključne ekonomske ciljeve Srbije usmerene ka unapređenju trgovinskih odnosa.

Ana

22.10.2023 11:58

Njegova najava o postepenom smanjenju carina za narednih pet godina za 20 posto ukazuje na njegovu posvećenost povećanju ekonomske aktivnosti i trgovinskih tokova