"VUČIĆEVA POSETA KINI BIĆE USPEŠNA NA VIŠE NIVOA": Nekadašnji savetnik Srbije o sporazumima koji će biti potpisani

Autor:

Vesti

16.10.2023

11:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Po uticaju na svetsku ekonomsku razmenu, Kina je jedna od prvih na svetu i uveren sam da će predsednik Vučić da gleda da tamo izdejstvuje najbolje pozicije za Srbiju-rekao je nekadašnji ekonomski savetnik Srbije u Kini

"VUČIĆEVA POSETA KINI BIĆE USPEŠNA NA VIŠE NIVOA": Nekadašnji savetnik Srbije o sporazumima koji će biti potpisani

Foto: RTS

Nekadašnji ekonomski savetnik Srbije u Kini Zoran Đorđević, izjavio je danas za Tanjug da će poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Pekingu biti veoma uspešna, jer je Srbija jedna od najaktivnijih zemalja u saradnji sa Kinom.

- Po uticaju na svetsku ekonomsku razmenu, Kina je jedna od prvih na svetu i uveren sam da će predsednik Vučić da gleda da tamo izdejstvuje najbolje pozicije za Srbiju. Srbija je jedna od najaktivnijih zemalja u saradnji sa Kinom, i najaktivnija u takozvanom pojasu i putu. Posle su se priključile još neke zemlje, ali je Srbija tu u prednosti - rekao je Đorđević.

Kazao je da će poseta predsednika Vučića biti uspešna i zbog njegovih ličnih dobrih odnosa sa predsednikom Kine Si Đinpingom.

Đorđević je istakao da je Srbija uvek podržavala Kinu u njenim vitalnim interesima i da nikada nije dovodila u pitanje da li Tibet i Tajvan pripadaju Kini, kao što ni Kinezi nikada nisu dovodili u pitanje status KiM i uvek su smatrali da je u sastavu Srbije.

Govoreći o sporazumu o slobodnoj trgovini koji će biti potpisan, Đorđević je rekao da je taj sporazum jako značajan, iako je on lično svojevremeno bio protiv tog sporazuma zato što je Srbija iz Kine uvozila za milijardu i po dolara, a izvozili desetak miliona.

- Ta situacija se izmenila, mi sada izvozimo 300, 400 miliona. Čuo sam neke izjave naših visokih zvaničnika da će to biti i pola milijarde. Onda to ima smisla i ima šansi da se naš izvoz znatno poveća, posebno kada je reč o našim tradicionalnim poljoprivrednim proizvodima - zaključio je Đorđević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading