ŽIVOT U SRBIJI SVE LEPŠI! Ekonomsko raspoloženje u Srbiji enormno se popravlja!

Autor:

Vesti

07.10.2023

17:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sektor građevinarstva pokazuje znakove oporavka jer je tražnja ostala stabilna, a cene nekretnina su pratile opštu inflaciju.

ŽIVOT U SRBIJI SVE LEPŠI! Ekonomsko raspoloženje u Srbiji enormno se popravlja!

Foto: Shutterstock

Prema EU indeksu ekonomskog raspoloženja, ekonomska situacija u Srbiji pokazuje blagi pomak na bolje u odnosu na početak 2023. godine. Indeks je napredovao sa umereno negativnih 93 bodova na približno neutralnih 96 bodova.

Ovaj pozitivniji trend može se delimično pripisati usporavanju inflacije, čime se smanjuje pesimizam potrošača koji je bio prisutan krajem 2022. godine. Takođe, mere kontrole cena uvedene u septembru doprinele su ovom pomaku.

Takođe, sektor građevinarstva pokazuje znakove oporavka jer je tražnja ostala stabilna, a cene nekretnina su pratile opštu inflaciju.

Važno je napomenuti da se ekonomska situacija u Srbiji i dalje čvrsto povezuje sa privrednim kretanjima u Evropskoj uniji, posebno u zemljama kao što je Nemačka. Privredna kretanja u EU obeležena su recesijom u pretežno industrijskim privredama, što se odražava na ekonomsku situaciju i u Srbiji.

U svakom slučaju, ovaj blagi pomak na bolje u ekonomskom raspoloženju Srbije predstavlja pozitivan jako znak.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading