KAD VAM BANKA ZATAJI, A VI SKORO PA KUPILI STAN! Milica htela kredit - ali zbog ovoga joj ne daju novac!

Autor:

Vesti

04.10.2023

20:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novina je da sve više banaka u Srbiji sada nudi zajmove sa kombinovanom kamatnom stopom, a nekada je to radila samo jedna.

KAD VAM BANKA ZATAJI, A VI SKORO PA KUPILI STAN! Milica htela kredit - ali zbog ovoga joj ne daju novac!

Foto: ST/A. Nalbantjan

Nakon odluke NBS da ograniči kamatne stope na stambene kredite, mnoge banke u Srbiji su "usporile" sa odobravanjem pozajmica. Konačan rezultat, kažu stručnjaci, videće se kroz kvartalni izveštaj kreditnog biroa, a sada može samo da se nagađa.

Beograđanka Milica N. je ugovorila kupovinu stana preko agencije i sada je agenti pritiskaju, ona pritiska banku, ali oni uporno ćute.

- Već dva puta su mi rekli da malo sačekam, a onda se uopšte nisu javili. Nikada jasno nisu rekli koji je razlog, ali je jasno. Pre odluke o ograničavanju kamatnih stopa sa svojim bankarom sam detaljno prošla sve. Znači, kreditno sam sposobna, papiri su u redu, samo izgleda da im više ne odgovara da mi isplate novac pod trenutnim uslovima - kaže Milica.

Novina je da sve više banaka u Srbiji sada nudi zajmove sa kombinovanom kamatnom stopom, a nekada je to radila samo jedna.

- To je normalna reakcija dok se ne razbistri situacija na tržištu, odnosno jedan od načina prilagođavanja situaciji. Klijent bira trenutak kada će mu kamata biti fiksna, a kada varijabilna. Bankama je u svakom slučaju u interesu da plasiraju novac, ali ne mogu u bescenje, pa na ovaj način rešavaju problem, jer tu mogu deo profita da nadoknade - objašnjava Vladimir Vasić.

U NBS ističu da odluka o privremenim merama za banke koje se odnose na stambene kredite važi od 13. septembra 2023. godine, što znači da se od tog dana primenjuju pravila o ograničenju kamatnih stopa kod stambenih kredita koje banka odobrava u periodu primene ove odluke, dakle do kraja 2024. godine.

- To znači da ona konkretnom klijentu koji aplicira za stambeni kredit trenutnomože da ponudi samo uslove propisane privremenom merom. Banke su slobodne da ponude kredite sa kombinovanom kamatnom stopom ili daju neke druge ponude, ako to rade u skladu sa svojom kreditnom politikom i katalogom proizvoda i uvažavajući propisana ograničenja - navode u NBS.

Kako ističu u Centralnoj Banci, tom prilikom dužne su da uspostave i svojim unutrašnjim propisima urede odgovarajući kreditni proces, kao i kriterijume i principe za odobravanje kredita. Pri donošenju odluke o odobravanju kreditnih proizvoda, moraju da procene kreditnu sposobnost svakog pojedinačnog dužnika, kao i druge relevantne faktore, u skladu sa svojim unutrašnjim aktima i sopstvenom procenom rizika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading