ŠTA SE DEŠAVA U SVETU? Globalni pad tržišta nekretnina: Srbija se nalazi u UZUZETNOJ poziciji naspram Kine i Nemačke!

Autor:

Vesti

29.09.2023

19:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetska industrija nekretnina suočava se s izazovima i promenama koje imaju globalni i regionalni uticaj.

ŠTA SE DEŠAVA U SVETU? Globalni pad tržišta nekretnina: Srbija se nalazi u UZUZETNOJ poziciji naspram Kine i Nemačke!

Foto: Tanjug

Nedavni događaji u Kini, Nemačkoj i drugde ukazuju na ozbiljne promene u sektoru nekretnina i građevinarstva.

U Kini, kompanija Evergrande, jedan od vodećih igrača u sektoru nekretnina, suočava se s finansijskim problemima i likvidacijom. To je dovelo do pada u izgradnji stambenih objekata i stvaranja nesigurnosti u sektoru. Ovo je posebno zabrinjavajuće jer je izgradnja nekretnina dugo bila ključni pokretač rasta kineske ekonomije.

Slično tome, u Nemačkoj se beleži pad u građevinskom sektoru, a poslovna grupa Vonovia odustala je od izgradnje 60.000 stanova. Ova kriza u građevinskom sektoru izaziva zabrinutost jer je građevinska industrija od velike važnosti za nemačku ekonomiju.

Foto: pixabay.com

 

 

Situacija nije mnogo bolja ni u drugim delovima Evrope. U Hrvatskoj, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji primećen je pad broja izdatih građevinskih dozvola. Ovo ukazuje na izazove s kojima se region suočava u sektoru nekretnina.

Međutim, Srbija pokazuje znakove oporavka i otpornosti u građevinskoj industriji. Vrednost izvedenih radova u Srbiji značajno je porasla, a broj izdatih građevinskih dozvola takođe raste. Ovo je važno za srpsku ekonomiju jer građevinska industrija ima pozitivan uticaj na mnoge privredne grane.

Vlada Srbije je odigrala ključnu ulogu u podržavanju oporavka građevinske industrije putem modernizacije Zakona o planiranju i izgradnji. Ove promene u zakonodavstvu obezbedile su izvesnost i predvidljivost poslovanja, olakšale procedure za izdavanje građevinskih dozvola i stvorile veću transparentnost. Takođe su podstakle investitore da se odluče za održivu gradnju.

Foto: shutterstock

 

 

Ovaj primer pokazuje važnost proaktivnog delovanja vlade kako bi se podržao ekonomski rast i razvoj. Rast građevinske industrije u Srbiji nakon modernizacije zakona jasan je pokazatelj kako vlada može da stvori povoljan poslovni ambijent i podrži privredu, navodi institut za politiku i ekonomiju jugoistočne evrope

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading