MINIMALAC IDE NA 47.154 DINARA?: Propao dogovor predstavnika poslodavaca i sindikata, odluku će doneti Vlada Srbije!

Autor:

Vesti

07.09.2023

12:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstavnici sindikata su tražili da minimalna zarada bude 52.000, koliko košta i minimalna potrošačka korpa

MINIMALAC IDE NA 47.154 DINARA?: Propao dogovor predstavnika poslodavaca i sindikata, odluku će doneti Vlada Srbije!

Foto: Shutterstock

Predstavnici poslodavaca i sindikata, na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES), nisu postigli dogovor o minimalnoj zaradi za 2024. godinu. Samim tim, Vlada Srbije će za nedelju dana, tačnije 14. septembra, sama doneti odluku o visini minimalca što je bio slučaj i prethodnih godina.

Ministarstvo finansija ranije je predložilo da se minimalac od 1. januara sledeće godine poveća na 47.154 dinara, a predstavnici sindikata su tražili da ide na 52.000, koliko košta i minimalna potrošačka korpa.

Istovremeno je vlada predstavnicima poslodavaca ponudila da se neoporezovani deo zarade poveća sa 21.700 na 25.000 dinara.

Ministar Siniša Mali je nakon sednice rekao da će s predloženim povećanjem Vlade "zarade rasteretiti" i da ćemo imati "rekordno nisko opterećenja na zarade".

-Ono je recimo 2018. godine bilo 64 odsto, a sa rasterećenjem od 1. januara biće manje od 60 odsto i iznositi 59,9 odsto. To će motivisati poslodavce da zapošljavaju nove radnike i da one iz tzv. sive zone prebace u belu zonu - rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, minimalac će sledeće godine, kada se uzmu u obzir kretanja i projekcije inflacije, realno vredeti 13 odsto više.

Uz ocenu da su vremena teška i da je u svetu na delu najveća ekonomska kriza od Drugog svetskog rata, Mali je naveo da se Vlada Srbije u donošenju odluka najviše vodi time da se očuva životni standard građana.

 

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading