SKUPŠTINA USVOJILA IZMENE ZAKONA O AKCIZAMA Država očekuje oko ČETIRI MILIJARDE veći prihod od goriva, cigareta i kafe

Autor:

Vesti

06.09.2023

15:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zakon će se primenjivati od 1. oktobra 2023. godine.

SKUPŠTINA USVOJILA IZMENE ZAKONA O AKCIZAMA Država očekuje oko ČETIRI MILIJARDE veći prihod od goriva, cigareta i kafe

Foto: shutterstock

Poslanici u Skupštini Srbije usvojili su danas izmene i dopune Zakona o akcizama, kojim se povećavaju akcize na derivate nafte, duvanske prerađevine i alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta za osam odsto.

Zakon će se primenjivati od 1. oktobra 2023. godine, s tim što će se deo odredbi primenjivati kasnije.

Povećanjem akciza, očekuje se povećanje prihoda, pre svega, od derivata nafte i cigareta od oko četiri milijarde dinara do kraja ove godine.

Danas usvojenim zakonom uvodi se sistem e-akciza, a u okviru njega uvode se kontrolne akcizne markice sa QR kodom, precizira se i koji učesnici u prometu akciznih proizvoda su obavezni da skeniraju akciznu markicu obeleženu QR kodom.

Očekuje se da će ovaj sistem omogućiti praćenje akciznih proizvoda, cigareta i duvanskih prerađevina koje se pri upotrebi greju, ali ne sagorevaju, čija potrošnja je u konstantnom porastu, od proizvođača odnosno uvoznika do krajnjeg korisnika kako bi se sprečila nelegalna trgovina ovim proizvodima.

Uprava carina vodiće registar uvoznika alkoholnih pića i kafe, kako bi se što adekvatnije pratili akcizni proizvodi u svim fazama prometa.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading