Eris stigao u Srbiju, broj obolelih raste: SVE GLASNIJE SE PRIČA O POVRATKU MASKI!

Autor:

Vesti

06.09.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obavezna zaštita će verovatno važiti samo u zdravstvenim ustanovama

Eris stigao u Srbiju, broj obolelih raste: SVE GLASNIJE SE PRIČA O POVRATKU MASKI!

Foto: pixabay.com

Nova varijanta korona virusa EG.5, nazvana eris, stigla je u Srbiju. Institut za javno zdravlje Vojvodine potvrdio je prisustvo podvarijante omikrona na teritoriji Južnobačkog okruga. Kako je već rečeno, on ne daje težu kliničku sliku, ali za teške hronične bolesnike nije baš tako. Naime, zbog erisa su hospitalizacije u Americi porasle za 39 posto, piše britanski Independent.

Sve više zemalja javlja o zabrinjavajućem povratku KOVID-19, koji se ubrzano širi u SAD i delovima Evrope. Osim erisa, aktivna je i pirola, posebno u Velikoj Britaniji, a naučnici kažu da se obe podvarijante brzo šire, posebno ova druga koja ima više od 30 mutacija na proteinu šiljka, smeštenom na spoljnoj površini koronavirusa što mu pomaže da uđe inficira ćelije. Zbog toga se sve više govori i o povratku zaštitnih maski.

Foto: Republika

Broj zaraženih raste već nekoliko nedelja

 

UKINULI PA VRAĆAJU

U Nemačkoj, pišu tamošnji mediji, zaštitne maske uskoro bi opet mogle postati obavezne u ustanovama za negu, klinikama i drugim delovima zdravstvenog sistema ove jeseni. Ova država je, inače, među poslednjima ukinula zaštitne mere koje su važile za vreme pandemije. Tu ideju u nekom obliku spominju i kod nas. Epidemiolog subotičkog Zavoda za javno zdravlje dr Nebojša Bohucki izjavio je kako smatra da je moguće da se vrati trend nošenja maski jer je to univerzalno sredstvo prevencije i kada ima vakcine i kada je nema.

- Ne znamo da li ćemo nositi maske, to ćemo znati kada bude masovnije oboljevanje. U svakom slučaju, na oprezu treba da su starije osobe jer su same godine faktor rizika, zatim hronični bolesnici, ali i dijabetičari, gojazne osobe, osobe sa hipertenzijom - kaže Bohucki.

Simptomi erisa

- kašalj
- groznica ili jeza
- umor
- bolovi u mišićima ili celom telu
- kratak dah
- gubitak ukusa ili mirisa
- glavobolja

Dr Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja Palilula smatra da to nije najbolja prevencija, ali da bi ih trebalo vratiti u zdravstveni sistem.

- Mislim da su se vakcinacija, preventiva, edukacija stanovništva pokazali kao mnogo bolja zaštita nego maske. Ipak, u bolnicama, zdravstvenim ustanovama gde takođe više nisu obavezne, mada su mnogi lekari nastavili da ih nose i posle ukidanja mera, mislim da će biti preporuka Ministarstva zdravlja. Za stanovništvo, kada se kreće mimo ovih ustanova, to verovatno neće važiti - kaže dr Stojanović.

PRELEŽATI INFEKCIJU

Inače, broj zaraženih koronavirusom raste već nekoliko nedelja. U proteklih nedelju dana od 4.705 testiranih virus je potvrđen kod 686 osoba. To nije zabrinjavajuća brojka ali lekari apeluju na građane da ako imaju simptome respiratorne infekcije ne idu u kolektive, već da infekciju "odleže". Ukoliko broj obolelih od korone nastavi da raste, to će biti početak devetog talasa obolevanja od korone u Srbiji.  

Šekler: Što više mutacija, to slabiji virus

Dok se u stranim medijima nove varijante spominju kao opasne zbog broja mutacija, virusolog Milanko Šekler kaže upravo suprotno: što je više mutacija, to je virus slabiji.
- Kada se omikron pojavio. on je u u odnosu na prethodne sojeve imao 54 mutacije, to ne znači da će ovaj biti opasniji, eto omikron je bio slabiji. Naravno ostaje ono da starije osobe, hronični bolesnici morjau biti na oprezu. I što se tiče maski, one su obavezne u zdravstvu i kada je sezona gripa, tada se zabranjuju posete, pa će tamo važiti, ali neće važiti za sve.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading