SZO UPOZORENJE: Obratite pažnju na novi soj KOVIDA: Raste broj zaraženih, Eris lakše zaobilazi imuni sistem

Autor:

Vesti

11.08.2023

16:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetska zdravstvena organizacija je dodala i da zasad ne postoje dokazi da ova podvarijanta Eris izaziva teže oblike bolesti.

SZO UPOZORENJE: Obratite pažnju na novi soj KOVIDA: Raste broj zaraženih, Eris lakše zaobilazi imuni sistem

Foto: pixabay.com/WHO

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je nedavno novu podvarijantu kovida EG.5, nezvanično nazvanu Eris, "varijantom od interesa", pozivajući države da obrate pažnju u trenutku kada broj zaraženih u svetu raste.

"Varijante od interesa" su oni sojevi za koje se zna da se lakše prenose, izazivaju teže oblike bolesti ili zaobilaze imuni sistem i koje se šire u više različitih država", preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Svetska zdravstvena organizacija je dodala i da zasad ne postoje dokazi da ova podvarijanta Eris izaziva teže oblike bolesti, kao i da nema dokaza da je opasnija od drugih sojeva.

Neki testovi pokazuju da ova podvarijanta lakše zaobilazi naš imuni sistem u poređenju sa nekim drugim sojevima. Ovo, međutim, nije uticalo na to da ljudi teže obole.

Broj hospitalizovanih blago je porastao u Britaniji poslednjih nedelja, posebno kada je reč o osobama starijim od 85 godina.

Stručnjaci, međutim, ističu da je ovaj broj i dalje manji u poređenju sa prethodnim epidemijskim talasima.

Takođe, nije došlo do povećanja broja teško obolelih u jedinicama intenzivne nege.

Stručnjaci širom sveta nastaviće da prate podvarijante, posebno nakon što škole i univerziteti počnu ponovo da rade.

SZO navodi da je EG.5 zabeležen u 51 državi, uključujući Kinu, SAD, Južnu Koreju, Japan, Kanadu, Australiju, Singapur, Britaniju, Francusku, Portugal i Španiju.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading