KOVID BOLNICA U BATAJNICI OTPUSTILA I POSLEDNJEG PACIJENTA: Oglasila se direktorka - evo šta će biti sa ovom zdravstvenim ustanovom!

Autor:

Vesti

11.06.2023

10:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

U petak su iz kovid bolnice u Batajnici ispratili na kućno lečenje i poslednjeg pacijenta, a evo šta će biti sa ovom zdravstvenom ustanovom od sada.

KOVID BOLNICA U BATAJNICI OTPUSTILA I POSLEDNJEG PACIJENTA: Oglasila se direktorka - evo šta će biti sa ovom zdravstvenim ustanovom!

Foto: Tanjug/AP

Kovid bolnica Batajnica

Kovid bolnica u Batajnici, otvorena tokom jednog od najjačih talasa epidemije koronavirusa, ovih dana otpustila je i poslednjeg pacijenta. Direktorka bolnice Tatjana Adžić Vukičević kaže za RTS da još uvek nema tačna saznanja šta će biti sa kovid bolnicama u Batajnici, Novom Sadu i Kruševcu. Navodi da je prva namera bila da se bolnica Batajnica pretvori u palijativni centar, jer smo jedina zemlja u regionu koja nema takvu ustanovu.

U jednom od najjačih talasa tokom epidemije koronavirusa, početkom decembra 2020. godine, počela je da radi kovid bolnica u Batajnici. Od tada, do danas, nije zatvarala svoja vrata. U petak su iz te ustanove, na kućni oporavak, ispratili poslednjeg pacijenta. I nakon 908 dana rada, i 24.000 pacijenata, ona će ubuduće imati drugu namenu.

Direktorka kovid bolnice u Batajnici, profesorka Tatjana Adžić Vukičević navela je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a da još uvek nema preciznih saznanja šta će biti sa kovid bolnicama u Batajnici, Novom Sadu i Kruševcu.

- Prva namera je bila da se od naše kovid bolnice napravi jedan palijativni centar, jer smo nažalost jedina zemlja u regionu koja nema palijativni centar koji se ne bi odnosio samo na onkološke bolesnike u završnim stadijumima njihovog života, već za sve druge neurološke, kardiološke, ortopedske, kardiovaskularne, terminalne faze različitih bolesti - kaže Adžić Vukičevićeva.

Bolnica, navodi, raspolaže velikim kapacitetima, nalazi se na prostoru od preko 14.000 kvadrata, sačinjena je od tri objekta, ima dosta dijagnostičke opreme, nalazi se nadomak auto-puta, ima 700 parking mesta, lako može da se preimenuje za bilo koju drugu namenu.

- Ja sam često rada da kažem, da bih volela, da nekada u toj bolnici bude porodilište, i starački ili studentski dom. Ona lako može da se preimenuje u bilo koju drugu namenu - kaže direktorka bolnice.

"Za 908 dana rada kroz ovu bolnicu prošlo 24.000 pacijenata"

Osvrnula se na prethodni period i navela da je za 908 dana rada kroz tu bolnicu prošlo 24.000 pacijenata - mladi, stari, trudnice, porodilje.

- Za dve godine i sedam meseci tu je bilo puno bura i oluja, tužnih i srećnih trenutaka. Brojevi koji nas prate su impozantni, 24.000 ljudi je lečeno u našoj bolnici, oko 15.000 je otišlo svojim kućama, a oko 2.500 je premešteno u druge zdravstvene ustanove. Najmlađi pacijent je imao 19 godina, a najstariji 101 godinu. Imali smo trudnice sa jako teškim kliničkim slikama koje su zdrave otišle svojim kućama - navela je gošća Jutarnjeg dnevnika.

Ukazuje da u jednom trenutku nisu imali mesta za prijem pacijenata.

- To su zaista bili teški trenuci, bolnica ima 930 kreveta. U jednom trenutku smo ih imali 937 i nije bilo mesta, strahovali smo za novi dan kakve će nam izazove doneti. To je bila jedna lavovska i titanska borba - zaključila je direktoraka kovid bolnice u Batajnici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading