POSLE ČIPSA, HRVATI VRATILI I BRESKVE IZ SRBIJE U zapisniku naveli da je tovar "potencijalno opasan"!

Autor:

Vesti

14.08.2023

15:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo nije prvi put od početka godine da breskve iz Srbije nisu mogle da pređe granicu.

POSLE ČIPSA, HRVATI VRATILI I BRESKVE IZ SRBIJE U zapisniku naveli da je tovar "potencijalno opasan"!

Foto: pixabay.com

Na hrvatskoj granici utvrđen je visok nivo pesticida hlorpirifos u pošiljci breskvi koja je stigla iz Srbije, pa je tovar vraćen pošiljaocu, objavljeno je na sajtu Evropske komisije.

Zemlja prijave je Hrvatska, a obaveštenje se odnosi na Hrvatsku i Srbiju, navodi se na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje.

Podsetimo, početkom avgusta na granici sa Hrvatskom ustanovljeno je i da čips iz Srbije sadrži kancerogenu supstancu. Za razliku od tog slučaja, kada su breskve u pitanju nije navedena konkretna opasnost, već je samo zapisano da je tovar iz Srbije – potencijalno rizičan.

Inače, ovo nije prvi put od početka godine da ovakav tip robe iz Srbije nije mogao da pređe granicu.

Tako su 7. jula, sa granice sa Slovenijom vraćene breskve proizvedene takođe u našoj zemlji. Tada je ustanovljeno da breskve sadrže pomenuti pesticid hlorpirifos.

Kako su tada naveli mediji, nakon kontakta sa hlorpirifosom, kod potrošača može da dođe do različitih efekata na nervni sistem, poput glavobolje, zamagljenog vida, pojačanog lučenja pljuvačke, napada, a u ekstremnim slučajevima, u zavisnosti od količine i dužine izlaganja – i do kome i smrti, naveo je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Gavroliks

14.08.2023 18:54

Mislim da su naše breske bre bre a i svo ostalo voce naprskano kao neka riba parfjumom i da brzo dolazi do mirisa koi nije bas dobar tj.do vonja