POSLEDNJI PUT OVO SE DESILO UOČI RATA U UKRAJINI: Cena nafte raste već sedam nedelja zaredom, u avgustu se očekuje novi REKORD!

Autor:

Vesti

14.08.2023

09:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rast cena nafte pogurala je procena IEA objavljena u petak da je u junu globalna potražnja za naftom dosegnula rekordnih 103 miliona barela dnevno, a novi rekordni nivo mogla bi dostići u avgustu.

POSLEDNJI PUT OVO SE DESILO UOČI RATA U UKRAJINI: Cena nafte raste već sedam nedelja zaredom, u avgustu se očekuje novi REKORD!

Foto: Tanjug/AP

Cene barela porasle su i prethodne nedelje, već sedme zaredom, ostvarile najduži trend rasta još od početka 2022., nakon što je Međunarodna agencija za energetiku upozorila na sve napetiju ponudu. Na londonskom tržištu barel Brenta poskupio je prošle nedelje za 0,5 posto, na 86,81 dolar, a za toliko je porasla i cena barela na američkom tržištu, iznosi 83,19 dolara.

Cena Brenta na najvećem je nivou od januara, a američkog WTI-ja od početka godine, piše portal "See Biz". Poslednji put cena nafte rasla je sedam nedelja uzastopno u periodu januara do februara 2022., uoči ruta u Ukajini.

Rast cena nafte pogurala je procena IEA objavljena u petak da je u junu globalna potražnja za naftom dosegnula rekordnih 103 miliona barela dnevno, a novi rekordni nivo mogla bi dostići u avgustu.

OPEC je, pak, u svojoj mesečnoj prognozi ponovio svoje procene godišnje potražnje za naftom, očekujući rast za 2,25 miliona barela dnevno u 2024. godini, u odnosu na 2,44 miliona barela dnevno u 2023. godini.

Na strani ponude, proizvodnja je zadnjih meseci znatno usporila, zbog dobrovoljnih smanjenja proizvodnje Saudijske Arabije i Rusije. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, zajedno poznati kao OPEC+, ponudu počeli ograničavati krajem 2022. kako bi ojačali tržište, a u junu su ograničenja produžili do 2024.

Kako prenosi "See Biz", ako se održe trenutni ciljevi OPEC-a+, zalihe nafte mogle bi u trećem tromesečju pasti za 2,2 miliona barela dnevno i za 1,2 miliona barela dnevno u četvrtom kvartalu te potencijalno potaknuti još jedno povećanje cena, predvidela je IEA u petak.

I izgledi za laganim prizemljenjem američke privrede, kao i spekulacije da se Fed približava završetku ciklusa podizanja kamatih stopa, podržali su dobo raspoloženje trgovaca naftom. "Smanjenje ponude i poboljšani privredni izgledi stvorili su optimizam među investitorima u naftu", ističe analitičar OANDA-e Craig Erlam.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading