VREDNOST AKCIJA "KREDI SUIS" NA NAJNIŽEM NIVOU U ISTORIJI: Kompaniji porebne 54 milijarde - švvajcarska banka nudi pozajmicu

Autor:

Vesti

16.03.2023

08:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nacionalna banka Švajcarske danas nije ostala imuna na najnovije, dramatično urušavanje vrednosti akcija „Kredi Suis” na najniži nivo u njenoj istoriji (osnovana pre 167 godina), i potonji lančani pad vrednosti vodećih evropskih banaka, neposredno podstaknutih kolapsom dve banke sa one strane Atlantika: „Banke Silicijumske doline” iz Santa Barbare i „Signačur” banke iz Njujorka, krajem prošle sedmice.

VREDNOST AKCIJA "KREDI SUIS" NA NAJNIŽEM NIVOU U ISTORIJI: Kompaniji porebne 54 milijarde - švvajcarska banka nudi pozajmicu

Foto: Tanjug/AP

Credit Suisse objavila je da će pozajmiti do 50 milijardi švajcarskih franaka (53,68 milijardi dolara) od Švajcarske narodne banke u okviru pokrivenog kredita i kratkoročne likvidnosti.

Švajcarska nacionalna banka saopštila je naime danas, da je „dobro kapitalizovana, ali da će,  centralna banka obezbediti dodatnu likvidnost ako bude potrebno, prenela je američka mreža Si-En-Bi-Si. Kako bi na ovu vest da bi pomoć države mogla biti od koristi, jednoj od legendarnih privatnih švajcarskih banaka Švajcarske, ostaje da se vidi. 

Inače, pre ove objave, „Kredi Suis” je apelovala na Nacionalnu Banku Švajcarske da joj iskaže „javnu podršku”, kao što je sličan zahtev uputila i prema švajcarskoj regulatornoj agenciji „ Finma”, izvestio je londonski „Fajnenšal Tajms”.

„Švajcarska vlada i Nacionalna banka u potpunosti su svesne da bi propast Kredi Suis ili bilo kakvi gubici vlasnika depozita kod te banke uništili reputaciju Švajcarske kao finansijskog centra”, ocenio je Oktavio Marenci, analitičar „ Opimas”-a, globalne konsultanstke firme iz Bostona.

Da finansijske nevolje „Kredi Suis” u ovom trenutku nisu više samo stvar banke ili države Švajcarske, svedoči i činjenica da je Evropska centralna banka (ECB) danas zatražila od bankarske zajmodavce unutar EU da iskažu svoju ekspoziciju prema „Kredi Suis”. Koliko danas posle podne ECB je odlučila da ne izlazi sa svojim saopštenjem povodom današnjeg strmoglava vrednosti akcija Kredit Suis (minus 24 odsto), ali je Banka sa sedištem u Frankfurtu odustala od pokušaja umirivanja finansiskih tržišta zbog „strepnje da bi možda samo dodala panici”, izjavu neimenovanog zvaničnika prenosi ostrvski dnevnik.

Istovremeno, američko ministarstvo finansija objavilo je da prati situaciju sa Kredi Suis, i da je u komunikaciji sa globalnim partnerima.

Sunovrat vrednosti akcija „Kredi Suis” pokrenula je – pored tekuće bankarske neizvesnosti u SAD, nakon drugog najvećeg banrkota u istoriji Amerike, i objava Saudijske Nacionalne Banke (vlasnika deset odsto akcija poljuljane švajcarske banke) da iz Rijada nisu zainteresovani da dalje uvećaju svoju finansijski udeo u toj evropskoj bankarskoj instituciji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading