Pa jesmo li stvarno toliko BOGATI i BESNI!? Nekad smo plaćali da pijemo ovu vodu, a sad puštamo da zaliva njive! "Milana Toplicu" svi zaboravili!

Autor:

Vesti

29.07.2022

08:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

O kakvoj vodi je reč govori i to što su njen lekoviti potencijal koristili još stari Rimljani i da je više puta nagrađivana kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Pa jesmo li stvarno toliko BOGATI i BESNI!? Nekad smo plaćali da pijemo ovu vodu, a sad puštamo da zaliva njive! "Milana Toplicu" svi zaboravili!

Foto: Printskrin: Youtube/youtube.com/južne vesti, Shutterstock

Voda sa nekoliko termomineralnih izvora u selu Viča kod Prokuplja, koja se nakada flaširala i u vreme stare Jugoslavije bila poznata kao "Milan Toplica", već skoro dve decenije otiče u obližnje oranice i reku Toplicu. 

Fabrika je prestala sa radom ubrzo nakon prve privatizacije 2003. godine, kada je po ceni od 6, 6 miliona dinara kupio konzorcium koji su činile firme "C –market", "Eko-produkt" i "Atlas sistem".

U ovom selu kod Prokuplja voda se proizvodila još od 20-esetih godina prošlog veka, a kakvog je kvaliteta bila i verovatno još jeste dovoljno ilustruje podatak da je nagrađena još 1933. godine zlatnom medaljom u Parizu, a tri godine kasnije i u Londonu. Tri puta je ponela nagradu "Zlatni pobednik" Beograda.

Republika

Foto: Printskrin/Youtube/Južne vesti

Izvor vode Milan Toplica

 

O kakvoj vodi je reč govori i to što su njen lekoviti potencijal koristili još stari Rimljani, a meštani kažu da ona pomaže kod lečenja mnogih bolesti - od stomačnih tegoba i problema sa prostatom, da potpomaže zarastanju rana, ali i  smanjuje šećer u krvi.

Iako i dan danas samo sa glavnog izvora otiče 18 litara ove vode u sekundi, skoro 20 godina ova fabrika ne samo da ne radi, već je više niko i ne pominje, a privreda u ovom kraju, ne može se reći, da je baš razvijena i da ova fabrika Srbiji baš ne treba.

Afera "stečajna mafija"

 

Inače, prvi kupci “Milan Toplice”, “C market“, "Eko-produkt“ i "Atlas sistem“ su obavezu delimično ispunili kupovinom najsavremenije opreme za proizvodnju vredne oko 3 miliona evra i iskopavanjem 2 nova bunara.

Republika

Foto: Printskrin/Youtube/Južne vesti

Izvor vode Milan Toplica

 

Napravili su i novu proizvodnu halu površine preko 2.500 kvadrata, ali oprema i mašine uvezene iz Nemačke nikada nisu nameštene, a dalje opremanje i početak rada sprečila je tada afera "stečajne mafije" u kojoj su uhapšeni glavni investitori.

Nakon toga Agencija za privatizaciju raskida postojeći ugovor i 2011. godine fabrika je prodata kompaniji "Invest import internešenel" iz Beograda po ceni od 165. 444. 000 dinara ili za oko 1, 6 miliona evra.

Međutim do danas, novi vlasnik ne želi da pokrene proizvodnju iz samo njemu poznatih razloga.

Bonus video:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading