SKAČE CENA OVE NAMIRNICE: Dostignut novi maksimum - ogromna tražnja, a robe malo

Autor:

Vesti

01.04.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predviđa se da će se održati na visokom nivou zbog globalne nestašice uljarica i rasta cene nafte.

SKAČE CENA OVE NAMIRNICE: Dostignut novi maksimum - ogromna tražnja, a robe malo

Foto: pixabay.com

Republička direkcija za robne rezerve obaviće razmenu merkantilnog kukuruza za semensku pšenicu domaćih NS sorti, roda 2022. godine, predviđeno je usvojenim zaključkom Vlade Srbije. Takođe se odobrava izvoz pšenice i kukuruza kompanijama koje ove proizvode izvoze u Albaniju – na osnovu ugovora zaključenih pre zabrane izvoza.

Na tržištu žitarica tokom protekle nedelje zabeležena je smanjena aktivnost učesnika. Istovremeno, na tržištu uljarica, soja je dostigla novi cenovni maksimum, objavljeno je iz Produktne berze iz Novog Sada. To je rezultat slabe ponude i intenzivnije tražnje. Berzanski ugovori su zaključeni od 80 do 81 dinar, bez PDV-a, a u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, ova uljarica je poskupela za nešto više od jedan odsto.

Ovakav cenovni nivo soje ostvaren je i u prvoj polovini oktobra prošle godine, kada je postignuta najviša cena ovogodišnjeg roda od 80 dinara bez poreza. Predviđanja su da će se cena soje zadržati na visokom nivou zbog globalne nestašice uljarica i rastućih cena nafte.

– Jačanje cena uzrokuje manja proizvodnja u Južnoj Americi zbog suše, očekivano znatno smanjenje setve suncokreta u Ukrajini zbog rata, kao i neizvesnosti roda kanole u Kanadi koji je prošle godine bio znatno smanjen zbog suše – navodi se u saopštenju novosadske berze.

Potpuno odsustvo izvozne tražnje za pšenicom dovelo je do pada cene. Zaključen je svega jedan kupoprodajni ugovor po ceni od 34,5 dinara za kilogram bez PDV-a. U poređenju s cenom iz prethodnog perioda, žito je pojeftinilo za oko 2,8 odsto. Naglašavaju da će dalja dešavanja na domaćem tržištu isključivo zavisiti od odluka zabrane izvoza ovog primarnog poljoprivrednog proizvoda.

Kukuruz je početkom nedelje imao rast, da bi krajem nedelje došlo do cenovnog smirivanja i odsustva tražnje. Prosečna cena iznosila je 31,77 dinara za kilogram, bez PDV-a, što statistički predstavlja rast od 2,5 odsto u odnosu na prethodni upoređujući podatak. Kupci su bili domaći potrošači i trgovci.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Bhm

01.04.2022 20:45

Rani kera da te uje!Nase rukovodstvo je sam kreten do kretena!Ne verujem da su toliki debili!Od ovih idiota na vlasti samo je gora opozicija tako da nemamo ni gde ni s kim...