KREĆE ISPLATA NOVE DRŽAVNE POMOĆI! Evo ko danas može da podigne pare!

Autor:

Vesti

25.10.2021

05:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Isplata subvencija za prelazak na novi model fiskalizacije, odnosno zamenu fiskalnih kasa, obveznicima koji su se za subvencije prijavili, počeće danas, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

Republika

Foto: printscreen/RTS

Siniša Mali rekao da kreće Isplata subvencija za prelazak na novi model fiskalizacije

On je istakao da se tako ispunjava obećanje da se neće čekati da istekne rok za prijavljivanje da bi se novac počeo uplaćivati već će isplate ići nedeljno, onako kako se privrednici budu prijavljivali za subvencije.

Mali je za Tanjug naveo da će obveznicima biti uplaćeno po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom mestu i još toliko po fiskalnom uređaju, s tim što će onima koji nisu u sistemu PDV-a biti uplaćen iznos veći za 20 odsto.

Prijavljivanje je počelo 15. oktobra i trajaće do 31. januara sledeće godine.

- Uvođenje novog modela fiskalizacije doneće velike koristi i za privredu i za državu. On će za privredu biti jeftiniji, jer više neće biti rezervnih kontrolnih traka, godišnjih servisa uređaja i drugih troškova, a što se države tiče, pomoći će borbi protiv sive ekonomije i doprineti stabilnosti fiskalnog sistema - rekao je Mali.

Dodao je da je Privredna komora Srbije uštedu na nivou cele privrede, kada je reč o novim fiskalnim uređajima, procenila na čak 10 miliona evra.

Kao veoma važno je istakao i to što će novi model, zajedno sa e-fakturama kada one budu uvedene, omogućiti vraćanje poreza na dodatu vrednost u istom danu, a to je i bio jedan od zahteva privrede.

Privreda je zahtevala i da dobije prelazni rok za primenu zakona, što je omogućeno izmenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji, pa će u periodu od 1.novembra do kraja aprila, moći da se primenjuje i stari i novi model, da bi od 1. maja svi obveznici bili dužni da pređu na e-fiskalizaciju.

Prema rečima ministra Malog, privreda zbog uvođenja novog modela neće imati ni dinar troška, jer je država za tu namenu izdvojila šest milijardi dinara, odnosno oko 50 miliona evra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading