CENE VOZILA RASTU DO NEBA: Da li će novi automobili postati NEPRISTUPAČNI za prosečnog kupca?

Autor:

Vesti

18.09.2021

09:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Broj novih registracija i dalje jeste veći nego prošle godine i to za 13%, ali polovinom godine ta brojka je bila duplo veća. Ako se sadašnja kriza nastavi, moguće je da će ove godine biti prodato manje automobila nego prošle, koja je bila katastrofalna zbog zatvaranja tokom pandemije koronavirusa.

Republika

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Globalna nestašica poluprovodnika napravila je brojne probleme, ali su verovatno najizraženiji u automobilskoj industriji. Potražnja postoji, čak je i veća nego prošle godine, ali ponuda je sve manja. Ova kriza zadala je možda i najjači udarac tokom prethodna dva meseca. Prodaja novih automobila u avgustu manja je za 18 odsto u poređenju sa istim mesecom prošle godine, dok je u julu bila manja za čak 24 odsto.

Čelnici "Folksvagena", "Dajmlera" i "Be-Em-Vea" smatraju da će se ovaj problem nastaviti i sledeće godine. Nedostatak mikročipova doveo je i do rasta prosečne cene prodatih automobila, jer proizvođači ono malo komponenti koje poseduju ugrađuju u skuplje automobile koji im donose veći profit.

Ovaj paradoks doveo je do toga da proizvođači ostvaruju rekordne zarade iako nema dovoljno automobila kako bi se zadovoljila potražnja na tržištu. Naravno, i ova kriza najviše utiče na one koji imaju manje novca, a ukoliko se nastavi mogla bi da dovede do situacije da novi automobili postanu nepristupačni za prosečnog kupca. Međutim, ni sa polovnim automobilima nije bolje stanje jer je veliki rast potražnje doveo i do značajnog povećanja cena.

Prodaja novih automobila imala je dvocifren pad na svim glavnim evropskim tržištima poput Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije i Španije, preneo je portal Kamatica.

Broj novih registracija u julu i avgustu najmanji je još od samog kraja ekonomske krize 2013.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Duksi

18.09.2021 16:58

Onda će praviti automobile za sebe. Fabrike će želeti kupaca, al' kupaca više biti neće.