Generalni direktor NIS-a: Kriza nas nije zaustavila

Autor: Republika

Vesti

10.08.2020

10:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni direktor NIS-a, Kiril Tjurdenjev, rekao je da kriza na tržištu izazvana padom cena nafte i smanjenjem potražnje usled pandemije korona virusa, nije zaustavila dalji razvoj kompanije, već da je nastavljeno sa ključnim investicijama.

RepublikaFoto: NIS
NIS pumpa

- Očuvanje zdravlja zaposlenih i potrošača, stabilnost na tržištu naftnih derivata, socijalna stabilnost zaposlenih i nastavak ulaganja u ključne projekte, bili su prioriteti u mesecima za nama, koje je obeležila pandemija korona virusa. Smanjili smo troškove, izvršili prioretizaciju investicija, ali štednja na račun dugoročnog razvoja kompanije za NIS nije i neće biti opcija. Ostajemo fokusirani na projekte koji će kompaniji, ali i Srbiji doneti najviše benefita u budućnosti - rekao je Tjurdenjev u intervjuu za dnevnik „Politika“.

On je dodao da je u prvom polugodištu 2020. godine poslovanje NIS-a bilo pod snažnim uticajem globalnih nepovoljnih makroekonomskih okolnosti.

- Primera radi, prosečna cena nafte u prvom polugodištu iznosila je 39,7 dolara po barelu, što je za 40 odsto manje nego u isto vreme prošle godine. Potrošnja je u pojedinim trenucima bila prepolovljena u odnosu na očekivane nivoe. Sve to je uticalo na poslovanje naše kompanije i finansijski rezultat koji imamo na kraju prvog polugodišta nije iznenađenje za nas - rekao je Tjurdenjev.

 

 

 

Prema njegovim rečima, uprkos krizi NIS je uspeo da očuva pokazatelj EBITDA na pozitivnom nivou od 2,3 milijarde dinara, kao i pozitivan novčani tok od 6,3 milijarde dinara, ali je zbog negativnih makroekonomskih trendova zabeležen neto gubitak od 10,2 milijarde dinara.

- Bez obzira na tešku situaciju, nismo smanjivali zarade, nismo smanjivali broj zaposlenih i uspeli smo da očuvamo finansiranje ključnih investicija. Ukupno smo u prvoj polovini 2020. godine uložili 14,5 milijardi dinara, što je pravi podvig imajući u vidu uslove u kojima smo poslovali - naveo je generalni direktor NIS-a.

On je dodao da je jedan od ključnih projekata kompanije, „Duboka prerada“ u Rafineriji nafte Pančevo u fazi izvođenja predstartnih aktivnosti.

- Kada bude počela sa radom, „Duboka prerada“ u Rafineriji nafte Pančevo će nam omogućiti da proizvodimo veće količine belih derivata – dizela, benzina i TNG-a i da smanjimo ili odustanemo od proizvodnje crnih derivata, pre svega mazuta. Sasvim konkretno, za vozače „Duboka prerada“ znači veće količine najkvalitetnijih goriva domaće proizvodnje. Za nas, „Duboka prerada“ znači i novi proizvod, naftni koks, koji se koristi u građevinarstvu i sada se uvozi u Srbiju - rekao je Tjurdenjev.

Na pitanje da li NIS razmatra preuzimanje „Petrohemije“, on je kazao da tender za privatizaciju još nije raspisan.

- Kada bude i kada se upoznamo sa uslovima, razgovaraćemo o „Petrohemiji“. Ono što sada mogu  da kažem jeste da razumemo važnost „Petrohemije“ za privredu Srbije. Iz tog razloga NIS u poslednjih nekoliko godina aktivno podržava napore Vlade Republike Srbije u pronalaženju modela koji će pomoći da poslovanje Petrohemije bude dugoročno održivo. „Petrohemiju“ snabdevamo primarnim benzinom, što je njena osnovna sirovina za rad. I za nas je bitno da ova firma, u kojoj imamo 20,86 odsto udela u vlasništvu radi u kontinuitetu, zbog povezanosti sa našom rafinerijom - rekao je generalni direktor NIS-a.

 

 

 

On je naveo da NIS ima nekoliko prioriteta u poslovanju do kraja godine.

- Pre svega, zdravlje i bezbednost zaposlenih i potrošača, jer se pandemija nije završila. Zatim, održavanje socijalne stabilnosti naših zaposlenih koji izuzetno marljivo rade u ovim složenim uslovima. I veoma važno, očuvanje likvidnosti kompanije i obezbeđivanje pozitivnog novčanog toka, koji će nam omogućiti finansiranje ključnih projekata koji razvijaju NIS - naveo je Tjurdenjev.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading