Vanredno stanje bi moglo da obori cene stanova desetak odsto?

Autor: b92.rs, republika.rs

Vesti

10.05.2020

08:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iza nas je gotovo dva meseca života u vanrednom stanju, koje je uvedeno zbog pandemije, a tokom tog perioda u društvu i privredi mnogo toga se promenilo.

RepublikaFoto: Tanjug/V. LUKIĆ
Foto: Ilustracija

Prvi i najjači udar osetio se u oblasti ugostiteljstva i turizma, ali su i mnoge druge delatnosti pretrpele značajne poremećaje u poslovanju – u mnogima se, praktično, uopšte nije radilo ili se radilo s daleko manjim kapacitetima.

Upravo to desilo se u oblasti prodaje i kupovine nekretnina. Кako kažu oni koji se tim poslom dugo bave, situacija iz prethodina oko dva meseca bila je potpuno drugačija od one na koju su navikli jer je poslovanje gotovo u potpunosti stalo i agencije zatvorile vrata, piše Dnevnik.

Ipak, poslednjih nekoliko dana stvari se menjaju nabolje, ponovo se radi, ali su posledice prethodnog perioda vidljive. Oni ukazuju na to da će se tržište postupno opravljati, a kojom brzinom  - zavisi od mnogo faktora – pre svega zaintresovanosti kupaca i ponude nekretnina… ali da se, ipak, može reći da se stabilizacija može očekivati krajem maja ili, što je izvesnije, u junu.

Što se tiče cena, za sada se ne očekuje velika razlika u odnosu na prethodni period, ali je moguće da će, od grada do grada a u zavisnosti od ponude i broja kupaca, cene biti nešto niže.

Po rečima vlasnika agencije za nekretnine Bomil iz Novog Sada Bojana Miljanovića, za četvrt veka, koliko agencija postoji, ništa slično situaciji koja je prošla, nije se desilo.

RepublikaFoto: www.west65.rs
Foto: Ilustracija

- Praktično od polovine marta na tržištu nekretnina je bilo potpuno zatišje, a tek smo krajem aprila ponovo počeli da radimo - kaže Miljanović.

Кako dodaje, tržište se polako budi, ali su još uvek zapravo u nekoj fazi ponovnog ispitivanje tržišta.

On ističe i da je, iako se još uvek ne može pouzdano reći, moguće da će u Novom Sadu cene kvadratnog metra biti nešto niže, ali da bi to moglo biti između 10 i 20 odsto u odnosu na one koje su važile do polovine marta.

Cena kvadratnog metra nekretnine zavisi od niza faktora. Do polovine marta u Novom Sadu je cena kvadrata stana u novogradnji bila oko 850 evra na, recimo, Adicama, do oko 2.000 evra po kvadratu na najatraktivnijim lokacijama u centru. Iako su mnogi smatrali da je to mnogo, prodaja je išla bez većih problema. Posle ovog zatišja ćemo videti kako će tržište odreagovati. Za sada nema mnogo kupaca, a prodavci su, po svemu sudeći, spremni da nekrentine ponude po nešto nižim cenama, kaže Miljanović.

Slično je i u drugim gradovima, pa tako u Subotici, po rečima dikrektora agencije "Кastor" Željka Maravića, teško može da se proceni šta će se dešavati s cenom nekretnina, ali je izvesno da će to zavisiti od intresovanja kupaca.

On ističe i da su u proteklom periodu realizovani poslovi započeti u martu i aprilu, što im je pomoglo da premoste prekid poslovanja, a da će tome sigurno doprineti i pomoć države, namenjena privredi.

RepublikaFoto: www.west65.rs
Foto: Ilustracija

Svakako ima više onih koji nekrentine nude na podaju, a manje je kupaca, i to, naravno, utiče na cenu, ali za sada prodavci nisu pokazali da su spremni da koriguju cene kvadrata, ističe Maravić.

Po njegovim rečima, u februaru je u Subotici kvadratni metar starih stanova koštao od oko 600 do 650 evra, a kvadrat onih u novogradnji od oko 950 evra pa do oko 1.100 na najatraktivnijim lokacijama u centru grada.

Ne očekujem da će biti veće promene cena, a ako sniženja i bude, najverovatnije neće biti veće od deset odsto. Cene nekretnina u Subotici i inače su povoljnije nego u većim gradovima, pre svega u Novom Sadu i Beogradu, pa su tamo i veće mogućnosti da se tržište stimuliše sniženjem cene, kaže Maravić.

U Zrenjaninu bez većih promena

U Zrenjaninu se, po rečima vlasnika agencije "Vukolić nekretnine" Nenada Vukolića, posle prekida rada tokom vanrednog stanja, ponovo radi, poziva je sve više, i to potvrđuje da je tržište živnulo.

On ukazuje na to da stabilizaciju očekuje onda kad se steknu svi potrebni uslovi za to – rad svih u lancu, a pre svega Кatastra. Protekla dva meseca značajno su uticala na naše poslovanje, a oporavak će trajati, kaže Vukolić.

Po njegovim rečima, nije se išlo na teren, Кatastar gotovo da nije radio i sad kreću iz početka pa se o eventualnoj promeni cene kvadratniog metra za sada ne može govoriti, iako je moguće da su prodavci spremni da je nešto malo snize.

RepublikaFoto: facebook.com/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije
Foto: Ilustracija

Cena kvadratnog metra stana u novogradnji je oko 950 evra, dok se cena starijih stanova, u zavisnosti od lokacije, spratnosti… kreće od oko 500 do 750 evra, a već više od šest meseci ponuda najtraženijih stanova je sve manja, kaže on.

Po njegovim rečima, budući da je Zrenjanin specifičan kad je u pitanju ponuda starih stanova - ima ih malo, a potražnja je velika – to može biti razlog što se ne očekuje veći pad cene kvadratnog metra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading