NEMA VIŠE PORESKIH PRIJAVA PRI KUPOVINI STANA: Od 1. januara notari preuzimaju posao oko poreza na prenos apsolutnih prava i ne samo to

Autor: blic.rs

Vesti

08.12.2019

08:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od iduće godine građani više neće podnositi nijednu poresku prijavu koja se tiče prometa nekretnina, već će umesto njih sve to raditi notari.

RepublikaFoto: Tanjug/V. LUKIĆ
Foto: Ilustracija

Oni će sve podatke dostavljati katastru, preko e-šaltera, a zatim će se dalje prosleđivati Poreskoj upravi koja će utvrđivati visinu poreza. Sve ovo je predviđeno novim izmenama Zakona o porezu na imovinu čija bi primena trebalo da počne 1. januara sledeće godine.

Izmene zakona o porezu na imovinu u praksi bi trebalo da izgledaju ovako – ukida se obaveza za građane koji kupuju ili prodaju nekretnine, ili dobiju na poklon, da podnose poresku prijavu za porez na prenos apsolutnih prava. Sada će to umesto njih direktno raditi notari. Takođe, od iduće godine ni fizička lica, kada preko notara vrše kupoprodaju nekretnina, više neće podnositi prijave za utvrđivanje godišnjeg poreza na imovinu.

- Nove izmene imaju za cilj da se građanima i poreskoj administraciji smanji dosadašnja spora procedura u poreskim poslovima. Za opštine i poresku upravu ovo znači bolju i bržu dostupnost informacija od značaja za utvrđivanje poreza na imovinu, a građanima štedi vreme jer neće morati sami da obilaze šaltere - pojasnila je Jelena Holcinger, stručnjak na švajcarskom programu "Reforma poreza na imovinu".

Dosadašnja praksa je pokazala da lokalne poreske administracije najviše problema imaju baš usled nedostatka informacija kod promena vlasništva. Građani nisu bili revnosni u prijavama poreza na imovinu kada kupuju ili nasleđuju nepokretnosti. Time su baze poreskih administracija bile zatrpane netačnim podacima, a poreski obveznici nezadovoljni.

- U praksi smo do sada imali velikih problema jer su građani svoje obaveze zapostavljali, a mnogi su govorili da nisu ni obavešteni da moraju da prijave svoje obaveze kod kupoprodaje nekretnina. Imali smo slučaj da jedna trećina kupoprodaja nije bila prijavljena, pa smo ih mi pozivali da ispune svoje obaveze. A poseban problem imamo sa ljudima koji žive u dijaspori, jer ne možemo lako da ih pronađemo - objašnjava Ismail Mahmutović, rukovodilac lokalne poreske administracije u Sjenici.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading