OVO JE DETALJAN VODIČ ZA PRAZNIČNO PUTOVANJE! Evo kako da izbegnete GUŽVE NA GRANICAMA i gde je gorivo najjeftinije! ZA SVAKOG PO NEŠTO

Autor:

Vesti

22.04.2024

10:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo će značiti svakom ko reši da putuje.

OVO JE DETALJAN VODIČ ZA PRAZNIČNO PUTOVANJE! Evo kako da izbegnete GUŽVE NA GRANICAMA i gde je gorivo najjeftinije! ZA SVAKOG PO NEŠTO

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Svi oni koji će za uskršnje i prvomajske praznike krenuti privatnim kolima put domaćih ili inostranih odredišta, bilo da se opredele za boravak u nekoj metropoli ili na planinama i banjama, trebalo bi dobro da se pripreme:

U nastavku pogledajte pravi mali vodič kako biste znali koliko će vas koštati samo putovanje kolima do neke od trenutno najtraženijih uskršnjih destinacija.

Što bi se reklo, za svakog ponešto: od popularnih evropskih metropola do letnjih destinacija koje su i tokom proleća više nego atraktivne, a zavisno od vremena, nije isključeno da bude i prvog ovogodišnjeg kupanja.

Od Beograda koji smo kao i ranije koristili kao polaznu tačku našeg putovanja, najbliža je Budimpešta, koja je udaljena tek 370 kilometara, dok su najdalji izazovi Istanbul na 951 i Atina na 1.097 kilometara.

Upoređujući cene sa prošlogodišnjim vodičem, možemo da zaključimo da su putovanja uglavnom za par desetina evra poskupela, pre svega zbog viših cena goriva, piše Informer. 

Najjeftinija vožnja, računajući troškove benzina (prosečna potrošnja automobila od šest litara na 100 kilometara) i putarina, u oba pravca, su Budimpešta 101,5 evro (prošle godine 94 evra) i Herceg Novi 112 evra (lane 104), dok su najskuplji odlasci u Atinu 358 i Veneciju 255 evra evra.

Za putarinu po Srbiji moraćete da izdvojite 730 dinara u jednom, odnosno 1.460 dinara u oba smera, za potez od Beograda do Subotice, dok su u Mađarskoj i Austriji na snazi sistemi vinjeta koje kupujete na samom ulazu u zemlju. Za deset dana vožnje po mađarskim drumovima treba izdvojiti 16,2 evra, a po austrijskim 11,5 evra. Ovo je povećanje od nekih desetak posto u odnosu na prošlu godinu.

 

Kada je cena benzina u pitanju ovde ne morate da “razbijate glavu” pošto skoro podjednako košta u Srbiji, Mađarskoj ili Austriji. A ko ima na raspolaganju šest slobodnih dana tokom praznika mogao bi da veže posete Beču i Budimpešti.

Za putarinu u Srbiji izdvojićete 3.420 dinara u oba pravca na potezu od Beograda do Preševa (1.720 u jednom), dok ćete u Severnoj Makedoniji, na pet naplatnih rampi “ostaviti” ukupno 17 evra (po 8,5 u svakom pravcu). Oni koji se odluče da praznike provedu u Solunu moraće da izdvoje još 2,4 evra nakon ulaska u Grčku, posle prelaza Evzoni (isto toliko i u povratku), dok je putovanje do Atine znatno skuplje zbog 33,5 evra koliko treba izdvojiti od Soluna do prestonice i još toliko u povratku.

Ipak, na putu do Grčke ako dobro planirate možete da uštedite neki dinar tako što ćete gorivo pre svega točiti u - Severnoj Makedoniji. Naime, litar benzina u Srbiji trenutno je 198 dinara ili 1,67 evra, u Grčkoj čak 1,95 evra, a na pumpama u Severnoj Makedoniji samo 1,30 evra. Dakle, pun rezervoar od 50 litara u Atini bi vas koštao 97,5 evra, a u Skoplju i okolini tek 65 evra!

Kako da izbegnete gužve na granicama

Tokom uskršnjih i prvomajskih praznika na graničnim prelazima skoro ka svim zemljama dolazi do stvaranja “čepova”, kilometarskih kolona i višečasovnog čekanja koje može poprilično da vam uništi mini odmor. Zato je dobro da se upoznate sa alternativama koje mogu da vam uštede i vreme, ali i živce tokom putovanja.

Pre nego što krenete na put najbolje je pogledati stanje na glavnim graničnim prelazima preko kamera na sajtu AMSS-a, te ako su se na njima već formirale gužve, koristiti alternativne putne pravce i granične prelaze.

Putarine u Srbiji

Beograd - Preševo 1.720
Beograd - Niš 1.020
Beograd - Dimitrovgrad 1.510
Preševo - Dimitrovgrad 1.220
Beograd - Šid 450
Beograd - Novi Sad 290
Beograd - Subotica 730
Beograd - Čačak 560

*Napomena: cena putarine su izražene u dinarima

Cene benzina

Srbija 1,68
Austrija 1,67
Bugarska 1,34
Hrvatska 1,58
Grčka 1,95
Mađarska 1,61
Italija 1,91
Slovenija 1,54
Turska 1,26
S. Makedonija 1,29
Crna Gora 1,61

* Napomena: cena litra benzina izražene su u evrima

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading