SVE SMO PROVERILI VEZANO ZA SIRUP SA ASPARTAMOM: Oglasila se Agencija za lekove i medicinska sredstva

Autor:

Vesti

28.01.2024

13:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oglasila se Agencija za lekove i medicinska sredstva povodom tvdnji koje su izašle u javnost.

SVE SMO PROVERILI VEZANO ZA SIRUP SA ASPARTAMOM: Oglasila se Agencija za lekove i  medicinska sredstva

Foto: Wikipedia

U tekstu "PREPISUJU BEBAMA LEK SA OTROVOM! Roditelji, dobro pogledajte sastav - kancerogeni zaslađivač u sirupima koje svaki dan koristite!" koji je objavljena na portalu Republika.rs 25.01.2024. godine nalaze se, prema rečima Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, nepotpune i netačne informacije. 

Njihov demanti prenosimo u celosti:

 Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije se obraća javnosti u Republici Srbiji povodom objava u medijima – konkretno, na portalu www.republika.rs i u štampanom izdanju dnevnog lista Srpski telegraf na temu navnodnih rizika po zdravlje od lekova - sirupa za decu. Naučno i stručno argumentovano, najoštrije demantujemo navode da se na tržištu Srbije nalaze lekovi za decu koji su dobili dozvolu za stavljanje u promet od Agencije a da nisu zadovoljili najviše evropske i svetske standarde u pogledu kvaliteta, efikasnosti a posebno bezbednosti za pacijente.

Naime, 25.01.2024. pod naslovom „PREPISUJU BEBAMA LEK SA OTROVOM! Roditelji, dobro pogledajte sastav - kancerogeni zaslađivač u sirupima koje svaki dan koristite!“ kao i na naslovnici i u posebnom tekstu u štampanom izdanju dnevnog lista Srpski telegraf od 28.01.2024. pod naslovom „Prepisuju bebama sirup sa otrovom – u sebi ima kancerogeni aspartam“ se ističe kako supstanca aspartam – veštački, nešećerni zaslađivač predstavlja potencijalni rizik po zdravlje a u samim naslovima je očigledno donet i zaključak kako je to izvesnost i velika opasnost, pre svega za bebe uzrasta od 6 meseci i dece do 12 godina starosti.

Eksperti Agencije su sproveli uvid u dokumentaciju o leku Cefzil®, 250 mg/5 mL, granule za oralnu suspenziju kao i važeću pravnu regulativu na nivou Srbije kao i Evropske unije sa kojom je naša zemlja u najvećoj meri usaglašena. Takođe smo ponovo proučili zvanične stavove kako Evropske agencije za lekove tako i Svetske zdravstvene organizacije, kako za lek Cefzil naveden u medijskim objavama, tako i za sve druge lekove koji sadrže supstancu aspartam.

Dodatno je uvidom u bazu podataka o prijavama neželjenih reakcija koju vodi Agencija utvrđeno da nije evidentirana nijedna prijava koja bi ukazivala na povezanost leka Cefzil ili bilo kog drugog leka koji sadrži apartam sa eventualnim karcinomima kod dece ili bilo koje druge grupe pacijenata.

Iz svega navedenog je zaključeno da aspartam nije na bilo koji način zabranjena supstanca u sastavu bilo kojeg leka, niti je na bilo koji način potvrđena štetnost i kancerogenost ove supstance zbog koje bi morala biti primenjena bilo kakva regulatorna mera. Samim tim je neistinta tvrdnja da je aspartam odnosno lekovi koji sadrže kancerogen i laž je da se u Srbiji „bebama prepisuje lek sa otrovom“.

Ovime neutemeljenim tvrdnjama i paušalnim ocenama se izaziva panika kod opšte populacije a posebno roditelja i staratelja dece i odojčadi koja primaju ove lekove, što direktno poziva na Član 343 Krivičnog zakonika u kojem se navodi da „Ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vesti ili tvrđenja izazove paniku... ili osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom. A ako je delo ... učinjeno putem sredstava javnog informisanja ili sličnih sredstava, učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.“

Imajući navedeno u vidu, očekujemo potpuni demanti objava u navednim medijima u skladu sa važećom pravnom regulativom, kako bi se koliko je to moguće umirila javnost i roditelji u odnosu na ovu temu i umanjila šteta u pogledu poverenja u odluke i autoritet Agencije koja u svakom trenutku stoji iza svojih stručnih procena i kvaliteta rada koji je potpuno u interesu zdravlja pacijenata u Republici Srbiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading