PREPISUJU BEBAMA LEK SA OTROVOM! Roditelji, dobro pogledajte sastav - kancerogeni zaslađivač u sirupima koje svaki dan koristite!

Autor:

Vesti

25.01.2024

13:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U lekovima se može naći pod oznakom E951.

PREPISUJU BEBAMA LEK SA OTROVOM! Roditelji, dobro pogledajte sastav - kancerogeni zaslađivač u sirupima koje svaki dan koristite!

Foto: Shutterstock, Republika.rs

Lek Cefzil, sirup koji pedijatri u Srbiji naširoko prepisuju deci i bebama za lečenje upale uha i ždrela, sadrži zaslaživač aspartam, koji je nedavno SZO označila kao "potencijalno kancerogeni".

U isto vreme, on i jeste pomoćna supstanaca u mnogim lekovima koji se kod nas primenjuju za decu i odrasle.

Republika

Foto: Republika.rs

Sirup Cefzil

Tako je, recimo, siguran u sastavu septoleta i pastila za grlo i lečenje nadražajnog kašlja, sirupa i tableta za jačanje imuniteta, raznih multivitaminskih sirupa, a zanimljivo je i da je deo najprimenjenijih antipiretika.

Šta je aspartam?

Aspartam je veštački, nešećerni zaslađivač koji se koristi kao zamena šećera u nekim vrstama hrane i pića. U Evropskoj zajednici, on je registrovan pod kodom E951, a naširoko se koristi jer je čak 200 puta "slađi" od šećera, a "ne sadrži kalorije", odnosno sadrži malo kalorija, ali zbog svoje jačine, one su potpuno zanemarljive.

Ono što je zabrinjavajuće je da su Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), Svetska zdravstvena organizacija (SZO), Zajednički stručni komitet za prehrambene aditive (FAO) i Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) označile aspartam kao potencijalno kancerogenu za ljude

Prema njihovim istraživanjima, dozvoljeni dnevni unos je najviše 40 miligrama po kilogramu telesne težine.

"Receptura mora da se menja"

Tim povodom razgovarali smo sa nutricionistkinjom Milkom Raičević koja je za naš portal otkrila i kakve bi ovo posledice moglo da ima na decu i bebe.

Svi znamo koliko je aspartam štetan, ali činjenica je da taj lek postoji i pre novih pravilnika. Čak i da je napravljen posle usvajanja svih pravilnika i istraživanja, sve se radi da bi imalo prođu, da detetu bude ukusno, a nije bitno koliko je zdravo. Kadase usvoji i  stupni novi pravilnik, moraće da menjaju recepturu - rekla je za Republiku nutricionista Raičević.

Republika

Foto: Youtube/ TVKopernikus

Dr Milka Raičević

Ona ističe da bi tada bilo dobro pozabaviti se i raznim bojama i mirisima koji se koriste za pravljenje lekova, a koji danas izazivaju sve više alergija kod dece.

To je veliki problem. Najveći problem na svetu su alergije, ali mi o tome ne pričamo. Često se u lekovima koriste pomoćne supstance koje ljudi koji ne smeju da konzumiraju gluten ni u tragovima ne smeju da koriste - kazala nam je.

Posledica, kaže, ne bi trebalo da bude, ali...

Nešto što se uzima kratko, ne bi trebalo da ima nikakve posledice, ogranizam se brani od štetnog uticaja. Problem nastaje onda kada nam konzumiranje antibiotika postane praksa i "na svoju ruku". Vrlo često mi i ne znamo šta je sve dete unelo tog dana. Ako je dete popilo sok sa veštačkim zaslađivačem, lizalicu, žvaku, onda je dete već unelo više nego aspartama nego što je dozvoljeno - zaključila je ona i savetovala da obavezno čitamo sastave i etikete na proizvodima koje konzumiramo.

Republika

Foto: Printskrin

Sirup/Ilustracija

Gde ga sve ima?

Aspartam možete naći gotovo svuda danas - u gaziranim bezalkoholnim pićima, sokovima, pudingzima, raznim vrstama kremova, želea, cerealija, deserta i šlagova, 
kao i kod stonih zaslađivača (tablete i prah), bezalkoholnih pića u prahu, žvakaćim gumama, voćnim konzervanasima, smrznutim desertima, mlečnim proizvodima, čokoladama i slično.

Čest je i u sastavu farmaceutskih preparata i lekova.

"Bolje upržen šećer"

Nutricionistkinja kaže da je za lečenje, naročito danas, nekada bolje vratiti se starim metodama. 

- Manja je šteta da upržimo šećer i popijete kao čaj, nego da uzimate nešto što ima aspartam - zaključila je ona.

"Ima ga u čitavom nizu lekova"

Da se u farmaciji naširoko primenjuje, potvrđuje i pedijatar Saša Milićević.

- Oduvek je prisutan, ali su to male koncentracije. Ima ga čitav niz lekova koje svakodnevno koristimo. Ukoliko se lekovi uzimaju na svoju ruku i dugo, istina, može da šteti, ali zato smo mi doktori tu da prepišemo dozu koje se treba pridržavati - rekao je za Republiku dr Milićević.

Novinari portala Republika.rs poslali su pitanja kompaniji Farma Svis (PharmaSwiss) koji  proizvode ovaj lek, ali do zaključenja teksta nismo dobili odgovore.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Gagi

25.01.2024 17:39

Da li ce ovde neko da odgovara, npr inspekcija koja godinama nije reagovala? Ili neka komisija ili ko vec odlucuje koji lek se moze ili ne pordavati? Ili neko da bude odgovoran jednom makar u zivotu