OVA HRANA JE SMRT ZA JETRU: Sadrže NAMIRNICU koja tiho RAZARA organ, a svi je PRETERANO koristimo!

Autor: M.O.

Lifestyle

15.01.2024

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obratite pažnju na to šta unosite u organizam.

OVA HRANA JE SMRT ZA JETRU: Sadrže NAMIRNICU koja tiho RAZARA organ, a svi je PRETERANO koristimo!

Foto: Shutterstock

Vrlo je verovatno da je na spusku vaše omiljene hrane, čokolada, peciva, raznorazni sirevi, i sigurno znate da to i nije toliko zdravo i povoljno za vaše zdravlje. 

Kako bi organizam dobro funkcionisao, potrebno je da ishrana bude zdrava i izbalanisarana. Često nismo ni svesni koliko hrana može sve da nam poremeti, pogotovo neki red organa. 

Najopasnije je kada naškodimo jetri jer to je naš glavni pročešćivač. Opasnost postaje još veća jer organ ne boli. 

Jetra skladišti vitamine, kao i minerale, poput bakra i gvožđa, oslobađajući ih ukoliko ih telo treba. Ovaj veoma važan organ takođe pomaže u razgradnji masti u ishrani. Skladišti masti ili ih oslobađa kao energiju.

Republika

Foto: Shutterstock

Određene namirnice su opasne za jetru

Veoma je  važno da znamo kako namirnice koje konzumiramo utiču na jetru, a istina je da postoje iznenađujući podaci koji ukazuju da neka hrana koju unosimo svakodnevno, loše utiče na ovaj organ. 

Svima koji brinu o zdravlju savetujem da ograniče upotrebu namirnica bogatih životinjskim mastima: masti, putera, kobasica, masnog mesa (patka, svinjetina). Ipak, to ne znači da treba u potpunosti da se odreknu ove hrane, već da je umereno koriste - rekao je nutricionista Jaroslav Dmitrenko.

Razni eksperimetni su pokazali da negativan uticaj na jetru ima so, a problem je jer se nalazi u gotovo svim proizvodima. 

Prema preporukama SZO dnevna doza soli ne bi trebalo da bude veća od 5 grama za odraslu osobu. U tih 5 grama ulaze i "skrivene" soli koje se nalaze u sastavu mnogih industrijskih proizvoda, a najviše ih ima u prerađevinama od mesa.

Ogromne količine soli se nalaze u slanim sirevima, čipsevima i hrani iz konzerve. 

Takođe, u hranu koju jetra "ne voli" spadaju i šećer (u svim svojim oblicima), alkohol i grickalice koje su pune masnoća.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading