ČETVOROGODIŠNJA DEVOJČICA UMRLA OD GRIPA! Roditelji u panici! PEDIJATAR MILIĆEVIĆ UPOZORAVA KAD VIRUS MOŽE BITI FATALAN PO DETE I ZAŠTO JE NEOPHODNO DA GA ODVEDETE KOD LEKARA!

Autor:

Vesti

17.01.2024

07:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako su fatalni ishodi od gripa retki, stručnjaci ističu da je važno prepoznati simptome na vreme i odvesti dete kod lekara.

ČETVOROGODIŠNJA DEVOJČICA UMRLA OD GRIPA! Roditelji u panici! PEDIJATAR MILIĆEVIĆ UPOZORAVA KAD VIRUS MOŽE BITI FATALAN PO DETE I ZAŠTO JE NEOPHODNO DA GA ODVEDETE KOD LEKARA!

Foto: shutterstock

Četvorogodišnja devojčica preminula je od gripa u regionu Prahova u Rumuniji, što je izazvalo zabrinutost među roditeljima i u Srbiji.

Iako su fatalni ishodi od gripa retki, stručnjaci ističu da je važno prepoznati simptome na vreme i odvesti dete kod lekara.

Majka devojčice iz Prahova je dete dovela na infektivnu kliniku sa visokom temperaturom i konvulzijama, ali uprkos naporima lekara, devojčica je nažalost preminula.



Pedijatar dr Saša Milićević za Kurir ističe značaj prepoznavanja simptoma gripa kod dece i naglašava da su najugroženije bebe i hronični bolesnici.

Situacija sa gripom u Srbiji
 

Prema poslednjim podacima IZJZS "Batut", u periodu od 1. do 7. januara, prijavljeno je 8.506 slučajeva oboljenja sličnih gripu u Srbiji.

Najviše stope obolevanja beleže se u uzrasnim grupama od 0 do 4 i 5 do 14 godina. Važno je da roditelji budu svesni simptoma gripa i da reaguju na vreme, konsultujući se sa lekarom ukoliko primete bilo kakve znakove oboljenja kod svoje dece.

- Kada se javi temperatura i bolovi u rukama i nogama, treba se javiti lekaru. Lekove nikako ne treba uzimati na svoju ruku, posebno što antibiotici ne deluju na virus, već imaju svrhu samo ako se uz grip javi i neka sekundarna bakterijska infekcija. Pacijentima se savetuje mirovanje, izolacija, unos što više tečnosti i što više vitamina, a posebnoi vitamina C koji sprečava da klica prelazi iz jedne ćelije u drugu.

Grip, kao respiratorna infekcija, naglašava Milićević, može izazvati ozbiljne komplikacije poput zapaljenja disajnih puteva, ali i zahvatiti druge organe, uključujući srce. Ovakve komplikacije mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, pa čak i fatalnog ishoda.

- Jedan od osnovnih znakova zapaljenja je pojačana sekrecija iz nosa. Ako je ta sekrecija tako gusta i viskozna, i ako osoba nema snage i veštine da to izbaci, može nastati veliki problem. Organizam pomoću sekreta pokušava da izbaci klice koje se nalaze u našem disajnom sistemu, a ako u tome ne uspe, može doći do gušenja. Ponekad se dešava da virus zahvati i srčani mišić, pa da dođe do miokarditisa, što, nažalost, u nekim slučajevima može dovesti do smrtnog ishoda - kaže dr Milićević i ističe da su fatalni ishodi u vezi sa gripom vrlo retki, ali se dešavaju, kao i druge komplikacije koje nisu toliko retke.

- Kad virus jednom uđe u krv, zahvata čitav organizam zbog čega se često javljaju bolovi u rukama, nogama, zglobovima. Ukoliko zahvati centralni nervni sistem mogu da se pojave konvulzije, mentalna konfuzija... Zahvata i organe za varenje, pa dolazi do dijareje i povraćanje - objašnjava on i dodaje da su najugroženije bebe i pacijenti koji koriste terapiju koja smanjuje imunološki odgovor, kao i pacijenti sa hroničnim i malignim oboljenjima, a poseban je rizik za one kod kojih još nisu prepoznata srčana ili neka druga obolenja.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading