OPASNE ČESTICE IDU KA BANOVOM BRDU I ADI CIGANLIJI! Oglasili se iz Gradskog zavoda za javno zdravlje: Evo kakvo je stanje u vazduhu nakon požara u Bloku 70

Autor: D.B.

Hronika

24.01.2024

13:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koncentracija suspendovanih čestica azot-dioksida i ugljen-monoksida primećena je na Novom Beogradu i u Zemunu u jutarnjim časovima nakon izbijanja požara

OPASNE ČESTICE IDU KA BANOVOM BRDU I ADI CIGANLIJI! Oglasili se iz Gradskog zavoda za javno zdravlje: Evo kakvo je stanje u vazduhu nakon požara u Bloku 70

Foto: ATA Images

Prema rečima Andreja Šoštarića iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, primećen je porast koncentracije suspendovanih čestica azot-dioksida i ugljen-monoksida u određenim delovima Beograda, što se dovodi u vezu sa požarom u Kineskom tržnom centru.

Ovo primećenje je zabeleženo u periodu od 7 do 8 časova ujutru, nedugo nakon izbijanja požara. Merni podaci su pokazali da su se nakon 8 časova koncentracije ovih čestica postepeno smanjivale, što ukazuje na to da se stub dima rasprostire i odlazi u više slojeva atmosfere.

Situacija na Novom Beogradu i u Zemunu

Koncentracija suspendovanih čestica azot-dioksida i ugljen-monoksida primećena je na Novom Beogradu i u Zemunu u jutarnjim časovima nakon izbijanja požara. Međutim, nakon 8 časova, ova situacija se postepeno smirivala, a prisutno je i blago zagađenje na mernim mestima na Adi Ciganliji, kod mosta na Adi i na Banovom brdu.

Reakcija Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd (GZJZ) kontinuirano prati situaciju vezanu za požar u Kineskom tržnom centru. Preporučuje se građanima da, ukoliko vide ili osete dim, zatvore prozore i izbegavaju boravak na otvorenom prostoru. Takođe, GZJZ će nastaviti da objavljuje preporuke na svojoj internet stranici, kao i na sajtu Beoeko, u skladu sa razvojem situacije.

Uzimajući u obzir navedene informacije, važno je da građani budu svesni situacije i da sledenje preporuka Gradskog zavoda za javno zdravlje bude prioritet kako bi se zaštitilo njihovo zdravlje i bezbednost.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading