VUČIĆ: Istraga će pokazati da li je požar u Kineskom TC u Bloku 70 nameran ili slučajan

Autor: D.B.

Vesti

24.01.2024

12:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je za gašenje požara najbolje opremljena u regionu i bićemo još bolji, rekao je predsednik.

VUČIĆ:  Istraga će pokazati da li je požar u Kineskom TC u Bloku 70 nameran ili slučajan

Foto: Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će istraga pokazati da li je požar koji je izbio u Kineskom tržnom centru na Novom Beogradu nameran ili slučajan.

On je novinarima nakon obilaska multifunkcionalnog centra Ložionica na Mostarskoj petlji u Beogradu, rekao da su u gašenju požara prvi put učestvovali helikopteri Hamov i H145 koje je Srbije nedavno nabavila.

- Od jutros je ministar unutrašnjih poslova sa ambasadorom Kine tamo, uključili smo helikoptere tamo. Prvi put ste u dejstvu mogli da vidite naš novi kamov. Srbija je za gašenje požara najbolje opremljena u regionu, bićemo još bolje opremljeni. Deca, njih 240 završavaju školu, sve ćemo da ih obučimo. Imamo dva kamova koja smo dovukli u Srbiju, snažni smo po tom pitanju. To je ono što možemo da uradimo, a istraga će ukazati da li je došlo slučajno ili namerno do požara - rekao je predsednik.

Podsetimo, portal "Republika" je danas prvi pisao o tome, ondosno, o postojanju indicija da je požar možda namerno izazvan. 

Podsetimo, predsednik je danas pbišao radove kod zgrade Ložionice. 

Radovi obuhvataju rekonstrukciju "Ložionice" na svih 4.800 kvadratnih metara uz očuvanje prepoznatljivog izgleda, kao i vodotornja i okretnice, a predviđena je i izgradnja nove zgrade aneksa od 11.000 kvadratnih metara, uz podzemnu garažu i veliki park. 
Kompletan kompleks prostiraće se na više od 23.000 kvadratnih metara, a  cilj rekonstrukcije je očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa sa dodavanjem modernih elemenata.

U Ložionici je planirana i sala za događaje i okupljanja, kao i brojni prostori za razne aktivnosti kreativaca.

Radovi na obnovi Ložionice započeti su pre oko godinu dana, kada je poručeno da će Ložionica biti mesto gde će ideja i inspiracija stvarati budućnost naše zemlje i biti spona između nasleđa i budućnosti.

Zgrada Ložionice izgrađena je pre 95 godina. Kompleks ima pet celina: objekat Ložionice, Aneks, Vodotoranj sa pasarelom, podzemnu garažu i spoljašnji prostor. 

Vodotoranj je već jednom rušen tokom Drugog svetskog rata, a postoje tvrdnje da ga je projektovao srpski naučnik Milutin Milanković.

Ložionica je industrijsko nasleđe koje uživa status prethodne zaštite. 

Adaptacija i programsko oživljavanje napuštenih objekata industrijskog nasleđa, model je koji se svuda u svetu pokazao kao izuzetno produktivan i održiv. 

Ovim projektom, Ložionica će dobiti novo lice i biće mesto susreta talenata i rađanja ideja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (36)

Loading
Nenad

24.01.2024 12:49

Na zalost, nesrece se desavaju, sreca je sto imamo najmodernija sredstva za gasenje pozara. A istraga ce pokazati da li je ovo slucajnost ili podmetanje pozara.

Rada

24.01.2024 13:31

Sve ce to nadlezni organi ispitati.

Tijana

24.01.2024 14:09

Drago mi je da imamo dobru opremu za gašenje pošara, svi ćemo biti sigurniji

Raša

24.01.2024 14:12

Očekujemo brze rezultate istrage.