SPAŠAVALI LJUDE I STAVLJALI SVOJ ŽIVOT NA KOCKU! Ovi heroji obeležili su 2023. godinu - KAPA DOLE!

Autor:

Vesti

07.01.2024

14:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogo je humanih gestova bilo u godini za nama, a mi ćemo vas podsetiti na nekoliko najupečatljivijih!

SPAŠAVALI LJUDE I STAVLJALI SVOJ ŽIVOT NA KOCKU! Ovi heroji obeležili su 2023. godinu - KAPA DOLE!

Foto: Beoinfo, Facebook, Privatna arhiva, Humanitarna fondacija Pokreni život

Humanost i herojstvo obeležeilo je godinu koju ispraćamo. Neki od njih činili su velika dela, stavljajući svoju glavu u torbu, a nečija mala dela ipak su ostala duboko urezana u svest našeg društva. 

S nadom da će naredne godine spisak biti još duži, podsetićemo vas na heroje koji su, po našem mišljenju, obeležili 2023. godinu.

Policajac koji pomaže trudnicama da stignu u porodilište

Boban Azanjac, pomoćnik vođe smene dežurne službe Uprave saobraćanje policije za Grad Beograd, ostao je zapisan kao "policajac u čijoj smeni se porađaju trudnice". 

On je u martu ove godine, usred saobraćajnog haosa i gužve, jer se u prestonici igrao večiti derbi, pomogao trudnoj ženi da do porodilišta stigne brzo i bezbedno.

A možda i ne bi bilo sve tako čudno da se gotovo identična situacija nije dogodila pre godinu dana kada je, takođe, bio u pratnji trudnice koja je morala brzo da stigne do "Narodnog fronta".

Stevan heroj superćelijske oluje

Usred oluja koje su letos pogodile Srbiju, Stevan Lalić pomagao je ljudima koji su ostajali zarobljeni i poplavljeni u automobilima. Njegov gest brzo je osvanuo na društvenim mrežama, a on je medijima ispričao da se nijednog trenutka nije libio da zaroni u ledenu vodu.

Republika

Foto: Printscreen/TikTok

Stevan Lalić tokom spasavanja

- Prišao sam i pomogao toj ženi da se popne na krov automobila koji je lutao, voda ga je nosila. Primetio sam da je vozač još uvek u automobilu. Pitam sam, kako mogu da mu pomognem. Rekao je da pokušam da poguram auto na mesto gde ga neće nositi voda, što sam i uradio. Dogurao sam auto do ivičnjaka trotoara. Auto je bio prepun vode. Pitao sam ga da li ima kuku na automobilu, nije bio siguran pa sam morao da se pokvasim skroz do glave da proverim da li je tu kuka. Imali smo konopac ali ne dovoljno dugačak - ispričao je u avgustu Lalović.

Dr Ninković dao nagradu za lečenje sugrađanke

Doktor Srđan Ninković, specijalista ortopedske hirurgije i sportske traumatologije, odlučio se na nesvakidašnji, a human gest - da svojih 100.000 dinara koliko iznosi nagrada koju je dobio, ustupi za lečenje sugrađanke Aleksandre Dinić.

Ovaj hirurg, inače zaposlen u Kliničkom centru Vojvodine, dobitnike je ovogodišnje Novembarske nagrade koju dodetljuje Opština Sremska Mitrovica.

Republika

Foto: Youotube, Privatna arhiva

Dr Srđan Ninković pomogao sugrađanki

Ovaj veliki čovek istakao je za Republiku da su ga za nagradu predložili pacijenti, a da je njemu bilo logično da istu prosledi za lečenje nekome kome je preko potrebna.

Te pare koje dolaze kao priznanje od pacijenata koje sam lečio treba da idu onima kojima su potrebne. Govorili su mi mnogi da kada je ljudima voda iznad glave, doktorima je do brade. Ne bih se lepo osećao da mi je taj novac na računu - kazao nam je.

Spasio ženu od brutalnih batina

Jedna strašna scena zatekla je Beograđane početkom oktobra kada je crnogorski državljanin brutalno tukao kinesku državljanku na terasi jednog hotela. I ko zna kako bi se sve završilo da baš u tom trenutku tuda nije prolazio Nenad Černoš, koji je bez razmišljanja uleteo u hotelsku sobu kako bi spasio nesrećnu ženu.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Nenad Černoš

Bio je potpuno go i sav krvav. Potom sam nju video u uglu terase kako je sva krvava... Njemu sam rekao: "Izlazi napolje, izlazi napolje" kako bih nju oslobodio, jer nisam znao kakve je povrede imala - rekao je ranije heroj Nenad.

Crnogorski državljanin K. D. kasnije je uhapšen, a zahvaljujući Nenadu, ova priča nije imala tragičan kraj.

Vladislav spasio devojku, pa ga progutali talasi

Nažalost, ne tako vedra priča stigla je sa grčkog ostrva Lefkada gde je Vladislav Jovičić (30) iz Kragujevca spasio devojku koju su nosili veliki talasi, ali nije uspeo da se dokopa obale. 

Vladislav je na more otišao sa devojkom i prijateljima, a do tragedije je došlo kada je pokušavao da spasi svoju devojku.

Republika

Foto: Facebook

Vladislav Jovičić

- Navodno je njegova devojka ušla u vodu i talasi su je povukli. Vlada je odmah uleteo za njom i uspeo da je spase i pomogne joj da se izvuče do obale. Međutim, nije uspeo da ih savlada i izađe iz mora. Sebe nije uspeo da spase - rekli su očevici.

Marko istrčao 1.400 kilometara u pustinji za lečenje malog Maksima

Marko Nikolić (36), master profesor sporta i fizičkog vaspitanja, koji trenutno radi u Kuvajtu,  završio je trku dugu 1.400 kilometara kroz pustinju u Maroku, kako bi pomogao teško obolelom petogodišnjem dečaku iz Niša Maksimu Milenkoviću da sakupi 80 hiljada evra za terapiju koja mu život znači.

- Hvala ti Bože što si mi dao snage da izdržim. Hvala svim dobrim ljudima koji su mi dali snage da izdržim kada mi je bilo najteže. 27 dana sam se borio protiv nehumanih uslova. Jaki vetrovi, sunce, peščana oluja, hladne noći, spavanje u šatoru, buđenje svakog dana u 5 ujutru, guranje kolica nekoliko dana, žuljevi, otok. Pobedio sam na kraju - rekao je posle trke veličanstveni Marko Nikolić.

Republika

Foto: privatna arhiva

Marko Nikolić

Konobari se odrekli bakšiša za ginekologiju u Nišu

Konobari Marijan Vasić i Vladimir Stojković već godinu dana bakšiš koji dobijaju uplaćuju za lečenje bolesne dece. Sada su, kažu, odlučili da sakupe veći iznos i da daju onome kome je potrebno.

Kolega i ja smo jednog jutra seli i razumišljali šta da radimo, kako da pomognemo deci. Pošto nam bakšiš "preskače" malo, odlučili smo da doniramo. Nije to mnogo, to je 500 - 600 dinara, nekad bude i više - skromno je rekao za Republiku Vladimir Stojković ranije.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Vladimir Stojković i Marjan Vasić

Kako su nam ispričali, trenutno imaju oko 60.000 dinara i planiraju da ih uplate ginekološkom odeljenju niške bolnice.

Srpski vatrogasci spašavali preživele u Turskoj

Početak ove godine svakako su obeležili srpski vatrogasci, tim od 27 spasioca na čelu sa Davorom Vidovićem, pomoćnikom načelnika Uprave za Vatrogasno - spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a, koji su učestvovali u akcijama spašavanja preživelih nakon razornog zemljotresa u Turskoj.

Oni su pomagali i u gašenju velikih šumskih požara u Grčkoj, ali su u Srbiji pomagali i u evakuaciji u zavejanim i neprohodnim delovima zemlje.

Republika

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Srpski vatrogasci

Dečak koji je skinuo jaknu da utopli psa

Nedavno su svi mediji preneli priču o dečaku Lazaru Lazareviću koji je u Gornjm Milanovcu spazio psa na ulici, a potom i skinuo jaknu, pokrio ga i utoplio da se ne bi smrzao.

- Bio je kišan dan kada sam se vraćao iz škole, dok sam čekao autobus video sam psa kako drhti pozvao sam ga priđe i on je prišao. Sažalio sam se na njega kada sam ga video kako drhti, i da bih ga zagrejao umotao u svoj duks i jaknu - rekao je medijima mali Lazar.

Republika

Foto: Printscreen/https://www.tiktok.com/@saska_sretenovic

Lazar Lazarević

Cela Srbija koja je pomogla Viktoru Putici

I na kraju, ali ne manje bitno, svi smo mi heroji, jer smo u rekordnom roku pomogli da se sakupi novac za lečenje malog Viktora Putice, dečaka leptira, koji nam je, takođe, herojskom borbom svima zadao zadatak za narednu godinu! 

Republika

Foto: instagram/printscreen/viktor_putica

Viktor Putica sa porodicom

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading