DOBRO RAZMISLITE PRE NEGO ŠTO POSEGNETE ZA ČAŠICOM VIŠE: Tokom praznika PREKOMERNO uživamo u svemu, a da nismo svesni rizika - EVO KOJI PROBLEM MOŽE IZAZVATI IZNENADNU SMRT

Autor: D.B.

Vesti

26.12.2023

13:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Važno je da tokom praznika vodimo računa o sebi, s obzirom na to, da u svemu, pa i alkoholu uživamo i više nego što bi trebalo.

DOBRO RAZMISLITE PRE NEGO ŠTO POSEGNETE ZA ČAŠICOM VIŠE: Tokom praznika PREKOMERNO uživamo u svemu, a da nismo svesni rizika - EVO KOJI PROBLEM MOŽE IZAZVATI IZNENADNU SMRT

Foto: pixabay.com

U vreme novogodišnjih praznika, mnogi od nas se opuštaju uz različite oblike zabave, ali i prekomernu konzumaciju hrane i alkohola. Međutim, stručnjaci upozoravaju da preterano konzumiranje alkohola može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući i sindrom poznat kao praznično srce, odnosno atrijalnu fibrilaciju.


Atrijalna fibrilacija može dovesti do nepravilnog i ubrzanog rada srca, što se manifestuje kroz treperenje ili lupanje u grudima, vrtoglavicu, nedostatak vazduha i umor. Ovi simptomi mogu biti posebno izraženi tokom prazničnih perioda kada konzumacija alkohola i obilni obroci postaju uobičajeni.

Osobe pod većim rizikom

Ova dijagnoza je češća kod starijih osoba i kod onih koji već imaju određene zdravstvene probleme, poput bolesti srca, visokog krvnog pritiska ili gojaznosti. Međutim, važno je napomenuti da čak i osobe koje deluju zdravo i nemaju prethodne zdravstvene tegobe mogu biti podložne razvoju ovog sindroma nakon prazničnih slavlja.

Prevencija i prepoznavanje simptoma

Dr Miljko Ristić, specijalista kardiohirurgije, ističe važnost prepoznavanja simptoma atrijalne fibrilacije i naglašava da ova dijagnoza zahteva određene predispozicije, te da se ne javlja isključivo kao posledica preterane konzumacije hrane i pića. Ukoliko se simptomi primete, važno je potražiti medicinsku pomoć kako bi se sprečile potencijalne komplikacije, poput stvaranja trombova koji mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, pa čak i iznenadne srčane smrti.

Kako bismo u potpunosti uživali u praznicima, važno je voditi računa o svojem zdravlju i konzumirati alkohol odgovorno, uzimajući u obzir potencijalne rizike po srce i organizam.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading