TOLIKO OČIGLEDAN NAPREDAK I Šolakovci odali priznanje za ekonomski uspeh

Autor:

Vesti

26.12.2023

14:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprkos predizbornoj potrošnji, inflacija pada brže od očekivanog, preneli i opoziciono nastrojeni mediji.

TOLIKO OČIGLEDAN NAPREDAK I Šolakovci odali priznanje za ekonomski uspeh

Foto: Republika, Shutterstock

Srbija nastavlja da niže uspehe u ekonomiji. Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u ovoj godini porašće za 2,3-2,4 odsto što je znatno iznad proseka Evrope, dok će inflacija završiti na oko osam odsto, ocenio je Milojko Arsić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i glavni urednik Kvartalnog monitora, na predstavljanju tog makroekonomskog izveštaja.

Imajući u vidu te nesporne ekonomske pokazatelje, čak ni glasila tajkuna Dragana Šolaka naklonjena opoziciji i sklona kritiziranju svega što učini vlast, nisu imali kud već da priznaju ekonomski uspeh. Tako je list "Danas" u današnjem izdanju objavio tekst "Uprkos predizbornoj potrošnji, inflacija pada brže od očekivanog" u kome prenose i Arsićeve navode da je u trećem tromesečju ove godine međugodišnji BDP povećan za 3,6 odsto, što je skoro tri puta više nego u prvom polugodištu.

Kao i da će, naš ovogodišnji rast, po svemu sudeći, biti znatno veći od proseka EU. Prema novembarskoj prognozi Evropske komisije on će iznositi 0,6 do 0,8 odsto.

Inače, novembarske prognoze su ukazivale da će BDP za ovu godinu biće najmanje 69 milijardi evra, što je čak 2,2 puta više nego pre deceniju kada je iznosio tek 39 milijardi evra. Na to je tada ukazao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodeći da sve što smo pravili do 2012. je više nego dvostruko manje u odnosu na to što smo uradili u prethodnih deset godina: 

- Ukupna vrednost svega što smo stvarali 2012. bila je 32 milijarde evra. Sve što napravimo, sve što ljudi proizvedu, u cipelama, u železu, u krofnama, u kiflama, u svemu drugom, sve što neko proizvede u Srbiji tokom jedne godine vredelo je 32 milijarde evra. Danas, u decembru, naš BDP biće 69 milijardi evra. I to su ogromni koraci napred. Kad Srbija ima dobru stopu rasta, onda mogu da se povećavaju plate i penzije. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading