POZNATA VODITELJKA PREMINULA U 42. GODINI: Ovo su uzroci IZNENADNIH SMRTI, ima ih čak 12, evo koje su najčešće!

Autor: N.J.

Lifestyle

12.12.2023

09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Mnogo smo je voleli i naša srca su uz njenu porodicu."

POZNATA VODITELJKA PREMINULA U 42. GODINI: Ovo su uzroci IZNENADNIH SMRTI, ima ih čak 12, evo koje su najčešće!

Foto: Facebook / Emily Matson News

Preminula voditeljka

Omiljena voditeljka vesti Emili Matson preminula je u 42. godini. Ona je radila za Erie News Now gotovo 20 godina, navodi Lilly Broadcasting u izjavi, prenosi "Njujork post".

- Teška srca smo saznali da je preminula naša voljena voditeljka vesti Erie News Now Emily Matson - rekla je matična kompanija u izjavi objavljenoj na web stranici i dodaju:

- Emili je bila svetlo u našoj redakciji, a vesti je govorila puna strasti i ljubavi koju je gajila prema zajednici Erie i severozapadnoj Pansilveniji. Mnogo smo je voleli i naša srca su uz porodicu Matson i njenog supruga Rajana.

Njene kolege su skrhane njenom iznenadom smrću. Postoji čak 12 razloga zbog čega se može desiti iznenadna smrt.

Foto: Facebook / Emily Matson News

Emili Matson je iznenada preminula

1. Srčani zastoj

Problemi sa srcem, uključujući iznenadni srčani zastoj, su uzrok velikog dela iznenadne smrti. Procenjuje se da se 15 - 20 odsto svih smrtnih slučajeva u svetu može se pripisati iznenadnoj smrti. Srčani problemi koji mogu da uzrokuju smrt u snu je srčani udar, srčana aritmija i iznenadni srčani zastoj.

2. Moždani udar

Kada neko doživi moždani udar, krvni ugrušak blokira dotok krvi u mozak, što dovodi do smrti moždanih ćelija. Prema UK Stroke Association, 1 od 7 moždanih udara događa se tokom spavanja, piše "AED leader".

3. Opstruktivna apneja za vreme spavanja

To je faktor rizika sam po sebi. Osobe s opstruktivnom apnejom prestaju da dišu 5 do 30 ili više puta po satu dok spavaju i imaju više od 2,5 puta veću verovatnoću da će doživeti iznenadnu srčanu smrt između 12 i 6 sati u odnosu na opštu populaciju.

Ako se ne leči, apneja za vreme spavanja povećava rizik od zatajenja srca, moždanog udara, koronarne bolesti srca i srčanih aritmija. Prema Nacionalnoj komisiji za istraživanje poremećaja spavanja, više od 38 000 ljudi u Sjedinjenim Državama svake godine umre od srčanih bolesti koje su se iskomplikovale apnejom za vreme spavanja.

Drugi uzroci umiranja u snu

Problemi sa srcem, moždani udar i apneja za vreme spavanja su tri najčešća uzroka umiranja u snu. Međutim, postoji nekoliko drugih razloga zašto se neko ne probudi, a to su: problemi sa plućima, oni koji imaju napade u snu zbog čega mogu preminuti od niskog nivoa kiseonika u krvi, poremećaju spavanja, gušenje u snu, ako se neko predozira sedativima ili uguši.

Takođe, od uzorka je izdvojeno i upotreba narkotika jer mogu uzrokovati depresiju disanja, što dalje dovodi do zastoja disanja i srčanog zastoja ako se ne leči.

Nakupljanje ugljen monoksida u vazduhu tokom isparavanja može uzrokovati smrt u snu.

Takođe, ugroženi su i oni koji dugo spavaju, a može se desiti i gušenje kod beba koje je poznato kao sindrom iznenadne smrti dojenčadi (SIDS).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading