TEKTONSKA PROMENA U NARKO BIZNISU: Talibani u Avganistanu uništili proizvodnju, primat prezeo Mjanmar- 2023. napravili drogu u vrednosti od 2,5 MILIJARDE DOLARA

Autor:

Svet

12.12.2023

09:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema izveštaju UN-a, Mjanmar je 2023. godine postao najveći svetski proizvođač opijuma, prestigavši Afganistan koji se suočio sa povratkom talibana na vlast i pokušajem suzbijanja trgovine drogom.

TEKTONSKA PROMENA U NARKO BIZNISU: Talibani u Avganistanu uništili proizvodnju, primat prezeo Mjanmar- 2023. napravili drogu u vrednosti od 2,5 MILIJARDE DOLARA

Foto: Printskrin

Prema procenama, Mjanmar je ove godine proizveo čak 1080 metričkih tona opijuma, neophodnog za proizvodnju heroina. Ključno područje za proizvodnju i krijumčarenje droge je "zlatni trougao", koji obuhvata granice Mjanmara, Laosa i Tajlanda, a već duže vreme je poznat kao središte ilegalne proizvodnje droga, posebno metamfetamina i opijuma.

Ukupna vrednost "privrede opijata" u Mjanmaru se procenjuje na između jedne do 2,4 milijarde dolara, što predstavlja značajan deo BDP-a zemlje. Proizvodnja opijuma je značajno porasla u odnosu na prethodnu godinu, što je direktna posledica sukoba i nestabilnosti u zemlji nakon preuzimanja vlasti od strane vojske 2021. godine. Veliki broj farmera se okrenuo uzgoju maka zbog problema sa pristupom tržištima, narušene državne infrastrukture i visoke inflacije.

Uzgoj maka u Mjanmaru postao je sofisticiraniji, uz povećane investicije i primenu boljih metoda, uključujući i poboljšano navodnjavanje i moguće korišćenje veštačkih đubriva radi povećanja prinosa. S druge strane, talibani u Afganistanu su najavili suzbijanje ilegalne proizvodnje droga nakon preuzimanja vlasti, što je dovelo do dramatičnog pada površine zemljišta pod uzgojem maka - sa 233.000 hektara u 2022. godini na svega 10.800 hektara u 2023. godini.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading