DOKTOR SIMIĆ TVRDI DA JE OVO NAJBITNIJA STVAR OD KOJE ZAVISI DA LI ĆETE IMATI POVIŠEN KRVNI PRITISAK: Ovo je NAJVEĆI rizik i morate ga znati na vreme!

Autor: N.J.

Lifestyle

24.12.2023

11:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Profesor Simić tvrdi da postoji najveći rizik od hipertenzije na koji ne možete da utičete.

DOKTOR SIMIĆ TVRDI DA JE OVO NAJBITNIJA STVAR OD KOJE ZAVISI DA LI ĆETE IMATI POVIŠEN KRVNI PRITISAK: Ovo je NAJVEĆI rizik i morate ga znati na vreme!

Foto: Shutterstock

Hipertenzija je medicinski naziv za povišen krvni pritisak, a kako od toga boluje veliki broj Srba svakodnevno imamo prilike da čujemo mnogobrojne zablude. Kardiolog Dragan Simić objasnio je koje zablude možete samo "preskočiti", kao i koji je najveći rizik za hipertenziju.

- Prva stvar koja je najbitnija za hipertneziju jeste da li vaši roditelji imaju hipertenziju. Ako imate genetsku sklonost da jednog dana dobijete hipertenziju, vi morate voditi mnogo više računa o toj činjenici, nego neko drugi ko nema taj podatak. Vi ovde imate dramatičan faktor rizika i morate da se javite doktoru i da se često kontrolišete - objasnio je on.

Iako se veruje da su muškarci ti koji češće imaju povišen krvni pritisak, ni žene koje su u menopauzi ne zaostaju.

- Žene u menopauzi imaju niz fizioloških promena u organizmu koja nosi taj period života. Ona je veliki deo svog života imala maksimalno 110 sa 70, a odjednom ta osoba ima 130 ili 140. To nije visoko, ali za njen organizam jeste.

Foto: shutterstock

Žene u menopauzi imaju niz fizioloških promena u organizmu

Potom, doktor se osvrće na neke od najvećih zabluda koje glase:

1. Ako osoba ima povišen samo donji ili gornji krvni pritisak, onda ona nema hipertenziju

- Ovo je velika zabluda, oni imaju hipertenziju, samo poseban tip hipertenzije i zahtevaju lečenje. Optimalan krvni pritisak je ono što ne može bolje, 120 sa 70. Ali posle toga postoje normalne vrednosti, to je 130 sa 85. Postoji kategorija visoke normalne vrednosti to je sve do 140 sa 90, sve što je preko toga je crta. Vi prelazite u nešto što se zove hipertenzija prvog stepena - rekao je u emisiji "RTS Ordinacija".

2. Kada se vrednosti gornjeg i donjeg krvnog pritiska približe, to je opasno

- Često pacijenti dolaze sa takvom informacijom. "Uplašio sam se juče, moj digitalni aparat je pokazao 115 sa 100". Često su to takozvani apstraktni brojevi u koje mi i ne verujemo - kaže on.

3. Krvni pritisak i puls zavise jedan od drugog, te kada je pritisak visok i puls je visok

- Nema čvrstog pravila. Ima pacijenata koji imaju hipertneziju i tahikardiju, gde je puls ubrzan. Ima i pacijenata sa hipertenzijom, a da nije tako visok puls. Mladi ljudi su u hroničnom stresu; često dođe mlad čovek koji nema visok pritisak, a srce 110, 120. Ako je čovek stariji, ima hipertenziju neko vreme, teoretski ima šanse da ima koronarnu bolest, anginu pektoris i onda je povišen puls veoma rizičan za takvog pacijenta. Može da dođe do infarkta i niza komplikacija. Ako imate mladog čoveka koji ima malu šansu da ima koronarnu bolest, ima 40 godina i u velikom stresu je, taj puls 120 ili 110 ne može donositi neke velike probleme, jer je mlad. Normalan puls je 60, 70 - zaključuje profesor Simić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading