LUČIĆ: Pobedićemo na Kosovu!

Autor:

Vesti

22.12.2023

13:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

“Kao letos, kada su probali da potpuno ugase Telekom na KiM, pored pravne inicijative imaćemo i realno još važniju, diplomatsku, prema SAD i EU. Očekujem sada još snažniju podršku stranaca, pogotovo Brisela”

LUČIĆ: Pobedićemo na Kosovu!

Foto: ATAImages

Kada nisu uspeli da nas zabrane, sada hoće da spreče naše širenje. U tom cilju čak se bave retroaktivnom primenom zakona, što je suprotno svim evropskim pravnim normama i principima vladavine prava. Ali, i iz ove bitke izaćićemo kao pobednik.

Ovim rečima je generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić danas za TV Prva prokomentarisao napad Aljbina Kurtija na operatera MTS na Kosovu i Metohiji, kome je izrečena drakonska kazna kao novi vrhunac neprestanih pritisaka na kompaniju i njene radnike.

- Otkako je Kurtijeva administracija na vlasti u Prištini imamo kontinuirane probleme i pritiske. U avgustu je bila prva kulminacija, kada su pokušali da nas zabrane, a mi smo uspeli da se tome odupremo, uz veliku podršku međunarodne zajednice. U tom periodu čak nam je bio kidnapovan jedan radnik, kod Leposavića, kome smo obezbedili pravnu pomoć. Sada pokušavaju da spreče planirano širenje MTS na Kosovu, osporavanjem akvizicija malih srpskih operatera iz 2019. godine - objasnio je Lučić.

MTS je tada preuzeo male “kablovce” u više srpskih sredina, koji su imali ozbiljne finansijske probleme i nisu više mogli da pružaju kvalitetne usluge korisnicima. Telekom je akvizicijama uspeo da obezbedi da Srbi na KiM imaju najbolji mogući internet i TV usluge, kao i da se proširi tamo gde nije bio prisutan.

Ćerka-firma Telekoma Srbija na Kosovu postoji i radi u skladu sa Briselskim sporazumom, kojim je predviđeno i raspisivanje tendera za trećeg mobilnog operatera, na koji bi se MTS prijavio i, kako se očekuje, pobedio. A to je ono što Kurti pokušava da spreči.

- Drakonska kazna od preko 1,5 milion evra određena nam je zato što Prištini te 2019. nismo prijavili akvizicije malih operatera, a tada uopšte nisu bile na snazi zakonske odredbe na koje se danas pozivaju i koje su tek naknadno usvojili. Pritom, prema mojim dubokim uverenjima Agencija za zaštitu konkurencije je menjala ovaj zakon isključivo zbog Telekoma kako bi nas zaustavili. Njihov direktor je mesecima unapred, potpuno otvoreno, najavljivao sankciju koju su nam sada izrekli. Takođe, sada žele da im mi, pune četiri godine kasnije, prijavimo te akvizicije, pa da oni razmotre da li će ih odobriti. A ovih dana su nam jednu novu, jednog malog operatera u Gračanici, zaustavili. Sve je to pravni nonsens. Priština zapravo ima “agenciju za zabranu konkurencije”, a ne za njenu zaštitu - naglasio je Lučić.

Upravo je sloboda konkurencije jedan od glavnih principa EU i zbog njenog drastičnog narušavanja na primeru Telekoma Srbija na Kosovu prvi čovek kompanije očekuje snažnu reakciju Brisela.

- Mi sada imamo opciju žalbe Privrednom sudu, koju ćemo svakako iskoristiti. Žalba ne odlaže plaćanje kazne, ali kada na kraju pobedimo, a uveren sam da hoćemo, vratiće nam taj novac i to sa kamatom. Kao letos kada su probali da nas potpuno ugase na KiM, mi ćemo pored pravne inicijative imati i realno još važniju, diplomatsku, prema SAD i EU. Sada očekujem čak i snažniju i bolju podršku stranaca, pogotovo briselske administracije, koja nadgleda poštovanje slobode konkurencije u celoj Evropi. Dobar deo januara 2024. provešću na Kosovu, što u obilasku naših zaposlenih tamo, što zbog razgovora sa strancima - izjavio je Vladimir Lučić.

On je primetio nešto posebno zanimljivo u akcijama Prištine protiv Telekoma Srbija: prvobitna odluka o zabrani MTS doneta je u avgustu, kada su zapadne diplomate na odmorima, a ova sada doneta je uoči božićnih i novogodišnjih praznika.

- Očito u Prištini procenjuju da treba da nas najjače napadnu u periodima kada su predstavnici zapadnih ambasada i institucija na odmoru, pa će sporije reagovati, ali kao što smo ih uspešno alarmirali letos tako ćemo i sada - poručio je Lučić.

Važno za Telekom Srbija na Kosovu jeste da operater MTS postoji i posluje u skladu sa Briselskim sporazumom, kao jedan od retkih primera njegovog uspešnog funkcionisanja. Ukoliko bi stranci dozvolili gušenje MTS to bi bio snažan udar na Briselski sporazum.

- Kurtijeva administracija nastavlja da krši ne samo Briselski sporazum već i sopstvene zakone, negirajući principe vladavine prava. Uz to, ne prestaju da otežavaju život Srbima na KiM, kojima su usluge MTS-a od najvećeg značaja za svakodnevni život. A naš MTS je ujedno najveća srpska firma na Kosovu, sa preko 250 zaposlenih, čija egzistencija zavisi od tog posla - objasnio je Lučić.

Poruka gazdama Junajted Grupe


 Rešenje o drakonskoj kazni Telekomu Srbija emitovano je u pojedinim medijima pre nego što je uopšte dostavljeno kompaniji. Prvo su ga objavili mediji u Prištini, a posle svega par minuta, ne skrivajući zadovoljstvo, na portalima Junajted Grupe u Beogradu.

Na pitanje TV Prva da prokomentariše to što su u konkurentskoj Junajted Grupi maltene proslavili Kurtijev napad na Telekom, Vladimir Lučić je imao jasan odgovor.

- Poručio bih gazdama Junajted Grupe, koji se hvale potrošenim milijardama evra na širenja po Evropi, a kada ih već toliko interesuje KiM, neka izdvoje bar malo i za bolji život Srba u Pokrajini. Neka otvore firmu i na Kosmetu, da zaposle pedesetak Srba, da budu od pomoći ljudima tamo, umesto što se zlurado bave napadima na Telekom - poručio je generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić.

Pritisci, međutim, ne prestaju. Kao još jedna u nizu provokacija, juče je u data-centru MTS u Zvečanu bila inspekcija iz Prištine, i to u pratnji policije.

- Moram da se izuzetno zahvalim svim našim radnicima na KiM. I pored svih pritisaka, maltretiranja i komplikovane bezbednosne situacije, naše usluge u Pokrajini funkcionišu besprekorno, a naši radnici su nova vrsta srpskih heroja, izuzetno motivisani da opstanemo i pobeđujemo na Kosovu - naglasio je generalni direktor Telekoma.

Kako je zaključio, u Prištini bi najviše voleli da Telekom na Kosovu uopšte ne postoji, ali to im neće uspeti.

Poslovnice u Austriji i Nemačkoj


 Kompanija Telekom Srbija ovih dana je otvorila poslovnicu u centru Beča, kao i prvu od planiranih 30 u Nemačkoj. Na austrijskom i nemačkom tržištu Telekom pruža usluge mobilne telefonije, mobilnog interneta i televizije, a isto je u Švajcarskoj.

- Trenutno u dijaspori, dakle van zemalja bivše Jugoslavije, imamo 210.000 korisnika i taj broj raste iz dana u dan. Imaćemo veliki rast u Nemačkoj, a 12. decembra pustili smo prve korisnike u Turskoj, gde pružamo TV usluge. Očekujem da ćemo za dve do tri godine imati preko milion korisnika u dijaspori, što će snažno doprineti prihodima i ostvarenoj dobiti Telekoma - najavio je Vladimir Lučić.

- Mi ćemo rešiti ovaj problem, ali ne samo to, već ćemo kontraofanzivom prema Briselu da se izborimo za licencu trećeg mobilnog operatera za celo Kosovo i Metohiju. A onda ćemo, s obzirom na vrhunski kvalitet naših usluga, postati lider i na tržištu KiM, kao što smo u ostatku Srbije i celom regionu - poručio je Vladimir Lučić.
 

Uoči praznika dividende i serija “Toma”!

 
- Sledeće nedelje, 27. decembra, pred novogodišnje praznike, obradovaćemo sve naše akcionare, a to su država kao najveći i oko četiri miliona malih akcionara, uplatom dividendi u ukupnom iznosu od 6,7 milijardi dinara. Još jedna praznična vest je da kreće da se prikazuje serija “Toma”, rađena po istoimenom filmu. Emitovaće se na TV Prva ponedeljkom u 21 čas, kao i na kanalu Superstar subotom i nedeljom takođe u devet uveče. Svi koji su voleli film treba da pogledaju i seriju, koja će biti veliki hit - izjavio je Vladimir Lučić.

 
BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading