EVO KAKO IZGLEDA TUMOR OD 25 KILOGRAMA! Direktor "Višegradske" za Republiku: OPERISALI SMO I VEĆE, ALI JE I OVAJ REKORDER! (FOTO)

Autor:

Vesti

18.12.2023

16:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Celu Srbiju i region zaprepastio je slučaj, možemo slobodno reći i medicinski fenomen, kada je nakon operacije devojke (22) u GAK "Višegradska" izvađen tumor težak čak 25 kilograma.

EVO KAKO IZGLEDA TUMOR OD 25 KILOGRAMA! Direktor "Višegradske" za Republiku: OPERISALI SMO I VEĆE, ALI JE I OVAJ REKORDER! (FOTO)

Foto: ST/Vladimir Lukić

Priča o ženi koja je tumor od 25 kilograma nosila u svojoj utrobi mesecima počinje u četvrtak pre dve nedelje. Tog dana je GAK "Višegradska" dobila poziv sa ginekologije u Sremskoj Mitrovici sa zahtevom da devojku staru 22 godine primi.

Devojka je došla sa jakim bolovima, što je odmah iskusnim doktorima iz "Višegradske" bio alarm. Osim tumora, imala je i sepsu i bila je u veoma teškom stanju, rekao je za naš portal načelnik GAK "Višegradska" dr Aleksandar Stefanović.

Republika

Foto: ST/Vladimir Lukić

Dr Aleksandar Stefanović

- Operisali smo je u vrlo kratkom roku. Operacija je bila zahtevna i teška i s obzirom na to da pacijentkinja ima 140 kg, tim je zahvat bio teži, ne samo s hiruške, već i sa anesteziološke strane. Samim tim je njeno stanje bilo ugroženo. Jedno veoma teško i životno ugroženo stanje. Operacija ju je spasila, spasila joj je život! Tumor je bio jako veliki. On nije zahvatao okolne organe u klasičnom smislu, ali je pritiskao. To je bilo dovoljno da mnogi sistemi organa u njenom organizmu, naročito u trbuhu, ne rade kako treba. Na primer, bubrezi, jetra, pa respiratorni sistem - istakao je.

Operacija je trajala tri sata, što je jedna od dužih operacija u ginekologiji i akušerstvu, istakao je naš saogovornik, a bila je i tehnički vrlo zahtevna. 

- Mene kad su pozvali da uđem u salu, oko nje je bilo više od petnaestak ljudi - naveo je.

Operisali smo i veće tumore, ali je i ovaj rekorder

Dr Stefanović je otkrio za naš portal da je ovaj ogroman tumor, ipak, imao konkurenciji i ranijih godina.

- Imao je oko 70 centimetara, jedna gigantska veličina! Mislim da nismo imali veći tumor po volumenu, prečnika. Ali pre 5-6 godina smo izvadili jedan teži koji je bio sastavljen od čvrstih delova. Ovaj tumor je bio sastavljan pola od čvrstih delova, pola od tečnih, tako da smo mi, da bismo ga uopšte izvadili, kroz rez koji smo napravili na trbuhu pacijentiknje, morali smo prvo da ga unutar trbuha ispraznimo, da ispraznimo svu tečnost, a to je bilo preko 10 litara, da bi on smanjio svoj volumen i da bismo mogli na rez da ga izvadimo. Bilo je težih, ali ne većih u prečniku - naveo je.

Sada se oporavlja

Pacijentkinja je dobro, nema nikakvih tegoba, nema temperaturu, nema bolove. Laboratorijske analize su u drastičnom poboljšanju, a ono što smo dobili danas je rezultat hemokulture, odnosno prisustvo bakterija u krvi i došao je pozitivan rezultat. To je rezultat od onog dana kada je ona primljena, što znači da je potvrđeno septično stanje u kome je ona došla. To je sada prošlost, sadašnje stanje je sasvim drugo. Pacijentkinja ustaje, šeta, rezultati su u poboljšanju. U narendom toku očekujemo da će ići još na bolje i da ćemo za koji dan moći i da je otpustimo - kazao je.

Republika

Foto: Ustupljene fotografije

GAK Višegradska

Od mikroskopskog nalaza zavisi i dalji tok lečenja pacijentkinje, istakao je načelnik GAK "Višegradska".

Ukoliko nalaz bude benigan, nemamo nikakve potrebe za lečenjem. Ono što je bitno za nju je da smo mi inicijalno tokom operacije ostavili desni jajnik i materica, oni nisu izvađeni, nisu bili zahvaćeni tumorima, tako da će ona, ako sve bude tekla onako kako smo planirali, moći da ostvari svoju reproduktivnu funkciju.

Kako je moguće nositi tumor od 25 kg a da se ne primeti

Ono što je zaprepastilo javnost nakon što je priča o ovoj ženi dospela u javnost jeste, kako je moguće da se toliki teret u trbuhu ne primeti.

Republika

Foto: ST/Vladimir Lukić

Dr Aleksandar Stefanović

- Razgovarao sam sa pacijentkinjom, i ovo pitanje je i mene interesovalo, ona mi je rekla d anije imala posebnih tegoba pre nego što se ovo desilo. Rekla je da je imala samo neki osećaj tvrdoće ispod rebarnog luka, međutim da ništa drugo nije osećala. Kako toliki tumor nije pravio neke tegobe, teško je objasniti. Međutim, kad aje počeo, napravio ih je tako ozbiljnim da joj je život ugrozio. Rastao je sigurno mesecima. Da li je više godina, teško je reći, ali mesecima sigurno - istakao je dr Stefanović.

Redovni pregledi su neophodni, naravoučenije je iz ovog konkretnog slučaja, naveo je naš sagovornik.

Nema oklevanja i razmišljanja

Gigantske proporcije tumora nisu sprečile i ne sprečavaju doktore ove klinike da pomognu pacijentima.

- U takvim stanjima nema ni oklevanja, ni razmišljanja. Morate to da uradite i to je to. Mi smo ovu pacijentkinju na brzinu pripremili za operaciju. Obično tu postoji neki sled, priprema, analize, specijalistički pregledi, mikrobiološka obrada, dijagnostika... Obično pacijentima planiramo operaciju nekoliko dana, pa i više nedelja unapred. Ovde niste mogli da birate, spremili smo je kako smo znali i umeli - ispričao nam je.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading