IZ DEVOJKE (22) IZDVADILI TUMOR TEŽAK 25 KILOGRAMA! Herojski podvig srpskih lekara

Autor: Republika/I.K.

Vesti

10.12.2023

11:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Klinika za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj je referentna ustanova ne samo za Srbiju, nego i za čitav region, napominje profesor Aleksandar Stefanović.

IZ DEVOJKE (22) IZDVADILI TUMOR TEŽAK 25 KILOGRAMA! Herojski podvig srpskih lekara

Foto: Shutterstock

Klinika za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj, koja je nedavno obeležila vek postojanja, predstavlja referentnu ustanovu ne samo za Srbiju, već i za ceo region, istakao je prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor ove klinike.

Nedavno su lekari ove klinike izveli impresivan poduhvat spasavajući život dvadesetdvogodišnjoj devojci koja je bila prebačena iz unutrašnjosti u kritičnom stanju. Devojka je imala tumor u predelu jajnika koji je pritiskao druge organe i izazvao tešku upalu u trbušnoj duplji.

- Dakle iz jedne opšte bolnice u Srbiji nam je poslata kao hitna žena sa jakim bolovima. Mlada žena, izuzetno gojazna, 140 nešto kilograma imala, sa teškim znacima upale trbuha i jakim bolovima. Tako da smo posle veoma kratke pripreme pristupili operativnom zahvatu i ovako spolja gledajući se odmah videlo da se radi o jednom zaista ogromnom tumoru i čitav tim je uradio tu operaciju - naveo direktor Višegradske

Profesor Stefanović je istakao da je operacija trajala tri sata, tokom koje je iz tumora izvučeno preko 10 litara tečnosti, a sam tumor je bio veličine oko 70 centimetara i težak 25 kilograma. Operacija je bila uspešna, a mlada žena se sada uspešno oporavlja:

- Tako da smo uradili jednu operaciju koja je prikladna stanju, ali smo i ostavili drugi jajnik, ostavili matericu pa da bude sreće, da ona se jednom ostvari i kao majka. Za sad se dobro oporavlja, ali zaista jedan neko izuzetan tumor, izuzetne veličine čak i za nas koji vidimo neretko takve tumore.


Uspesi u oblasti vantelesne oplodnje

Profesor Stefanović ističe da je tokom ove godine na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj urađeno preko 500 ciklusa medicinski pomognute oplodnje, sa impresivnim uspehom od preko 35%, što je iznad svetskih standarda.

Takođe, ističe se i program onkofertiliteta koji se finansira od strane države, a koji obuhvata zamrzavanje reproduktivnih ćelija pacijenata obolelih od malignih bolesti. Uz podršku inicijative predsednika Vučića, Srbija je uključena u program donacija reproduktivnog materijala, što je dovelo do šest trudnoća iz doniranih ćelija iz inostranstva, sa očekivanjem da će uskoro biti rođena prva beba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading