BRANIĆEMO NAŠU ŠUMU I ŽIVOTOM, AKO TREBA! Drama zbog šume u selu kod Nove Varoši: Meštani DECENIJAMA vode spor oko svoje imovine! (FOTO)

Autor:

Vesti

30.09.2023

16:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pitanje koje postavljaju je kako je moguće da neko donosi odluke o njihovoj imovini bez njihovog znanja i pristanka.

BRANIĆEMO NAŠU ŠUMU I ŽIVOTOM, AKO TREBA! Drama zbog šume u selu kod Nove Varoši: Meštani DECENIJAMA vode spor oko svoje imovine! (FOTO)

Foto: RINA

Oko 164 hektara šume u selu Vilovi izaziva spor između porodice Leković, koja tvrdi da je njihovo vlasništvo, i šumske uprave, koja tvrdi da je državno vlasništvo.

Ovaj dugotrajni spor ponovno je postao aktuelan jer je JP "Srbija šume" odlučilo da uđe u posed radi evidentiranja šume. Meštani su odlučni da ne dozvole ulazak, tvrdeći da je to njihova privatna imovina i da će je braniti svim sredstvima.

Radosav Leković navodi da su njihovi preci koristili ovu spornu šumu generacijama unazad, ali da je 1985. godine šuma, bez njihovog znanja, preneta u državno vlasništvo.

- Do tada nama niko nije sporio vlasništvo, sekli smo drva, granje i građu za sve što nam je bilo potrebno. A onda je 1985. godine neko bez našeg znanja i odobrenja odlučio da nam se šuma oduzme. U pitanju je nešto više od 164 hektara, mi smo se još 50 - ih godina izdelili i tada je urađeno avionsko snimanje i tačno se zna šta je čije, mi te papire sa tom skicom imamo - tvrdi Radosav za RINU.

Meštani su se obratili mnogim institucijama, uključujući i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali nisu dobili zadovoljavajuće odgovore ili pomoć.

Pitanje koje postavljaju je kako je moguće da neko donosi odluke o njihovoj imovini bez njihovog znanja i pristanka.

- Cela šuma je okružena privatnim posedima i ne razumemo kako oni misle da ovde uđu, jedino da se spuste iz aviona.

Iako su im preci posedovali tapije koje su potvrđivale vlasništvo, te tapije su izgorele u požaru, ostavljajući ih bez dokaza o vlasništvu. Međutim, meštani tvrde da postoje prepisi koji potvrđuju njihovo vlasništvo, ali nemaju pristup tim dokumentima.

Osim toga, postoji zabrinutost da su u katastarskim skicama umesto imena vlasnika upisani samo brojevi katastarskih parcela, što dodatno komplikuje situaciju.

Meštani su odlučni da brane svoju imovinu, kao što su to učinili i devedesetih godina kada je šumska uprava pokušala da uđe u šumu, ali su bili dočekani kamenicama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading