SVI KADA USTANU NAPRAVE OVU GREŠKU, ŽENE SU NAJVIŠE UGROŽENE: Zbog toga se GOJE, a hormoni STRADAJU

Autor: N.J.

Lifestyle

30.09.2023

16:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svako ima svoju neku naviku ujutru koju godinama ne može da zameni zdravijom opcijom.

SVI KADA USTANU NAPRAVE OVU GREŠKU, ŽENE SU NAJVIŠE UGROŽENE: Zbog toga se GOJE, a hormoni STRADAJU

Foto: shutterstock

Mrzovoljna žena

Ispijanje kafe na prazan stomak niije dobra opcija prema rečima stručnjaka.

Doktorka Karlin Rozenblum, nutricionistkinja objasnila je za portal Purevov zašto treba preskočiti kafu na prazan stomak.

- Postoji nekoliko razloga zašto kafa nije dobra prva stvar ujutru, posebno za žene. Prvo, povećava kortizol, što može negativno uticati na ovulaciju, težinu i hormonalnu ravnotežu. Takozvani hormon stresa - koji, između ostalog, pomaže u regulaciji energije i čini da se osećate budno - varira tokom dana, ali uopšteno je visok ujutru i nizak uveče. Konzumiranje kofeina ujutro, kada je kortizol visok, usporava proizvodnju hormona i pomera vreme ciklusa - objašnjava doktorka i dodaje:


- To može uzrokovati proizvodnju kortizola u vreme kada bi normalno opadao (na primer noću). Studije takođe pokazuju da konzumiranje kofeina kada je kortizol visok zapravo može uzrokovati proizvodnju više kortizola. Iako razlog za to nije u potpunosti shvaćen, deo je u vezi sa uticajem kafe na određene vitamine i minerale - rekla je ona.

Foto: Shutterstock

Žena pije kafu u krevetu

Zašto je visok kortizol loš?

- Kortizol je neophodan za naše zdravlje; međutim, problem je kada smo stalno pod stresom, naše telo kontinuirano proizvodi kortizol. To može dovesti do povećanja šećera u krvi, što zatim rezultira povećanom proizvodnjom insulina, a za kraj to je   insulinska rezistencija -  objašnjava i dodaje:

- Višak kortizola može dovesti do posledica poput debljanja, problema sa spavanjem i oslabljenog imunološkog odgovora - ističe doktorka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading